Vulkan har utbrudd for første gang på over hundre år

Etter å ha slumret i over hundre år slynger den nicaraguanske vulkanen Momotombo nok en gang ild og aske høyt opp i luften.

14. desember 2015 av Brian Clark Howard

Sist gang den slumrende kjempen sørvest i Nicaragua rørte på seg, var i 1905. Nå tvinger en gigantisk askesky og livsfarlig lava nok en gang myndighetene til å ta forholdsregler, slik som å stenge skoler i umiddelbar nærhet av vulkanen.

Lokalbefolkningen merket de første rystelsene et par uker før selve utbruddet. Denne typen seismisk aktivitet i nærheten av en vulkan betyr som oftest at store mengder magma i undergrunnen er satt i bevegelse, og at et utbrudd er nær forestående.

Momotombo er en såkalt stratovulkan, som særlig kjennetegnes ved bratte sider og store mengder lava som flyter nedover den kjegleformede fasongen.

Vulkanen er 1290 meter høy, og den populære turistattraksjonens største utbrudd i historisk tid fant sted tidlig på 1600-tallet, da byen Leon Viejo ble avfolket. Befolkningen som overlevde, grunnla byen Leon, som vi kjenner i dag, 50 kilometer fra vulkanen. Mellom 1849 og 1905 hadde vulkanen utbrudd hele ti ganger.

Kanskje du er interessert i ...

Les også