Vulkan gir gnistrende solnedganger

Se den spektakulære virkningen av askeskyene som vulkanen Puyehue i Chile sender til værs: flammende solnedganger i hele Sør-Amerika.

21. juni 2011 av Ker Than, National Geographic News

Utbruddet fra vulkanen Puyehue i Chile startet 4. juni.

Den vulkanske asken som virker korroderende og reduserer sikten, har skapt vansker for flytrafikken i hele Sør-Amerika og dessuten i Australia.

Men de bitte små partiklene av støv og glass er også skyld i en optisk effekt som verden rundt har gitt spektakulære solnedganger og soloppganger i skinnende gull, flammende oransje og blodrøde nyanser.

"Bølgelengden i lyset fra Solen brytes forskjellig, og det gir den visuelle virkningen vi opplever," forklarer Jay Miller, som er vulkanolog ved Texas A&M University i USA.

Det forvandlede lyset varierer innenfor hele fargespektret, men det har vanligvis en mørk farge fordi en mindre del av sollyset trenger gjennom på grunn av askeskyen.

"De to viktigste tingene [med hensyn til] den fargevariasjonen vi ser nå, er mengden av aske og hvor høyt opp det kommer i atmosfæren," sier Jay Miller. "Store mengder aske rett over Jorden ville bare gjøre det mørkt."

Vulkanutbruddet i Chile falt tilfeldigvis sammen med den lengste måneformørkelsen på over ti år, som inntraff 15. juni. Se bilder av måneformørkelsen her.

Mange månekikkere meldte om at den formørkede Månen så rustfarget oransje eller blodrød ut. Denne typen fargefenomener er ikke uvanlige under formørkelser, siden støv og gass i Jordens atmosfære kan filtrere ut blå bølgelengder fra solstrålene, men askepartikler fra utbruddene i Chile kan ha forsterket virkningen under akkurat denne formørkelsen.

En askesky fra vulkanen Puyehue skaper en gyllen solnedgang 12. juni i nærheten av fjellferiestedet San Martín de Los Andes i Argentina. Foto: Patricio Rodriguez, Reuters.

Ved solnedgang 5. juni blander askeskyene seg med vanlige skyer av vanndamp i nærheten av feriestedet San Martín de Los Andes i regionen Patagonia i Argentina. Foto: Patricio Rodriguez, Reuters.

Striper av vulkansk aske dekker Solen som går ned, og som tilsynelatende har mistet alle fargene sine. Bildet er tatt 13. juni fra Buenos Aires i Argentina. Foto: Cezaro de Luca, EPA.

Kanskje du er interessert i ...

Les også