© Wikipedia Commons

Mount Erebus: Vulkanen i Antarktis

Vi har reist til et av Jordens kaldeste områder for å lete etter organismer som trives i stekende hete. Til tross for midnattssol fire måneder i året søker­ vi etter liv som trives i totalt mørke. Velkommen til Mount Erebus – den omvendte verden.

13. juli 2012 av Olivia Judson

Mount Erebus er den sørligste aktive vulkanen i verden. Den begynte å bli dannet for ca. 1,3 millioner år siden og har en høyde på 3794 meter over havflaten. Sidene er dekket med snø og is, breer, sprekker og innimellom lavastrømmer, og så stiger det som regel damp opp fra toppen, noe som avslører at den har et glovarmt indre.

Den ble oppdaget i 1841 på en ekspedisjon ledet av sir James Clark Ross, som kalte den opp etter et av skipene sine, H.M.S. Erebus, som selv var oppkalt etter den greske guden for underverdenens mørke, Erebos. Det andre skipet til James Clark Ross, H.M.S. Terror, ga navn til en mindre, slukket vulkan som ligger ved siden av Erebus.

Men ingen nådde toppen før i 1908, da fjellet ble besteget av medlemmer av sir Ernest Shackletons Nimrod-ekspedisjon – den ekspedisjonen der Ernest Shackletons team bare manglet 156 km på å nå Sydpolen da han valgte å snu for å få alle levende hjem.

Ernest Shackletons gruppe besteg Erebus til fots. Det tok dem fem og et halvt døgn å nå toppen, en tur som blant annet bød på en snøstorm som tvang dem til å bli i soveposene i over 24 timer uten noe å drikke, utsatte dem for temperaturer på –34 °C, fikk en mann til å kollapse av utmattelse og ga en annen så store forfrysninger at han senere mistet en stortå.

Vår tur var mindre anstrengende: Vi fløy dit med helikopter.

Les hele historien om ekspedisjonen til Erebus

Når du klikker på Last ned-knappen, blir du bedt om å registrere deg som medlem av natgeo.no.

Kanskje du er interessert i ...

Les også