Vulkanen Nyiragongo, som inneholder en av verdens største lavasjøer, har nå to ganger sendt lavastrømmer mot innbyggerne i byen Goma. Spørsmålet er nå når det vil skje igjen.

Galleri: En vulkan i bakhagen

Forskere setter livet på spill for å beskytte en millionby mot den ultimate katastrofen. Foto: Carsten Peter

8. april 2011

Forskere setter livet på spill for å beskytte en millionby mot den ultimate katastrofen. Foto: Carsten Peter

En mann står på den avkjølte lavabunnen i vulkankrateret. Den er rød av skjæret fra den glødende sjøen. ”Her kan man kjenne vulkanen”, sier fotografen Carsten Peter. ”Den skaper en lavfrekvent rumling gjennom kroppen – det er som å være inni en kjempestor basshøyttaler.”

Handelsmenn frakter tømmer og trekull 20 km fra skogene rundt Nyiragongo til Goma, som hele tiden vokser fordi folk flykter dit fra de krigsherjede østlige områdene i Den demokratiske republikken Kongo. Røyksøylen som stiger opp fra fjellet, minner innbyggerne om enda en trussel: vulkanutbrudd.

Skyer av giftig gass og rystelser er to av de utfordringene som møter vitenskapsfolkene ledet av Dario Tedesco og Ken Sims under utforskingen av Nyiragongo.

Mat, vann og utstyr slepes opp til krateråpningen av bærere, bl.a. lokale kvinner ...

... og heises ned i calderaen – den store kraterstrukturen. Den største trusselen er steinras, sier Ken Sims. ”Calderaen er under konstant nedbryting.”

Med temperaturer rundt 980 °C er lavasjøen helt uforutsigbar. Når smeltet steinmasse møter luften, avkjøles den og danner skorper på innsjøens overflate.

Gassbobler som stiger opp, eksploderer og slynger lavaen 20 meter opp i luften ...

... og får bølger av lava til å skvulpe over kanten. Forskerne er usikre på hvor dyp sjøen er, men nye lavaprøver indikerer at magmaen har oppstått i jordkappen over 75 km nede.

Carsten Peter prøver den beskyttelsesdrakten Ken Sims brukte for å komme tett innpå lavasjøen. ”Den beskytter mot strålevarme, men blir man truffet av lavasprut, vil styrken sannsynligvis ta livet av deg”, sier han. I 30 år har Carsten Peter utforsket vulkaner overalt i verden. ”Å se de urkreftene som har formet kloden, på nært hold kan være hypnotisk”, sier han. ”Men man må aldri la seg forblinde av en vulkan, særlig ikke en så uforutsigbar vulkan som Nyiragongo. Det kan bli en fatal feil.”

Finn videoer, bilder og reportasjer om vulkaner på natgeo.no/vulkaner bl.a. om vulkanutbruddet på Island og St. Helens-vulkanen i USA.

Kanskje du er interessert i ...

Les også