En sky av røyk og aske står opp fra Islands Grímsvötn-vulkan lørdag. Grímsvötn er landets mest aktive vulkan og befinner seg under isbreen Vatnajökull på den sørøstlige delen av øya. Utbruddet er det første fra vulkanen siden 2004. Foto: AFP/Getty Images.

Bilder: Utbrudd fra Grímsvötn

En 19 km høy askesky som stiger opp fra den islandske vulkanen Grímsvötn, ser enorm ut, men man venter ikke at det skal få store konsekvenser for den europeiske flytrafikken.

24. mai 2011

En 19 km høy askesky som stiger opp fra den islandske vulkanen Grímsvötn, ser enorm ut, men man venter ikke at det skal få store konsekvenser for den europeiske flytrafikken.

Askeskyer fyller himmelen over den islandske isbreen Vatnajökull 22. mai. Foto: Jóhann Ingi Jónsson og A4X4T.

Et lyn flerrer en askesky som bølger opp fra den aktive vulkanen Grímsvötn. Bildet er tatt 22. mai fra isbreen Vatnajökull. Vulkanske lyn oppstår på samme måte som lyn i vanlig tordenvær. Vanndråper, is og muligens hagl reagerer med hverandre og med luftbårne partikler – i dette tilfellet aske fra utbruddene – og skaper en elektrisk ladning. Foto: Jóhann Ingi Jónsson og A4X4T.

Et luftfoto viser utbruddet i vulkanen Grímsvötn 21. mai. I tillegg til Grímsvötn dekker Europas største isbre, Vatnajökull, seks andre vulkaner, og ifølge National Geographic er de fleste av dem aktive. Foto: Egill Adalsteinsson, European Pressphoto Agency.

Turister forlater Islandia-hotellet i Nupur på Island, der aske fra den aktive vulkanen Grímsvötn fylte luften 22. mai. En del av asken har samlet seg over hovedstaden Reykjavik ca. 400 km vest for vulkanen, opplyser nyhetsbyrået AFP. Foto: Vilhelm Gunnarsson, AFP/Getty Images.

Anna Hardadottir, som er bonde i Horgsland på Island, fører en hest gjennom asken som velter ut av den aktive Grímsvötn-vulkanen 22. mai. Foto: Vilhelm Gunnarsson, AFP/Getty Images.

Hjulspor skjærer gjennom et lag vulkansk aske utenfor en bensinstasjon i Kirkjubaejarklaustur i den islandske hovedstaden Reykjavik 22. mai. Mindre enn 24 timer etter at utbruddet startet sent lørdag, sa eksperter og myndigheter på Island ifølge AFP at den vulkanske aktiviteten fra Grímsvötn hadde begynt å avta. Foto: Ingolfur Juliusson, Reuters.

Kanskje du er interessert i ...

Les også