Video: Opplev Grønland på nært hold

Opplev Grønland gjennom kameralinsen til Murray Fredericks.

3. juni 2015 av Murray Fredericks

Grønland er symbolet på tomhet

Hvordan ser ingenting ut? Det reiste jeg helt til Grønland for å finne ut. I løpet av tre år tok jeg den lange turen nordover seks ganger hjemmefra i Australia. Jeg ble tiltrukket av den blanke, hvite tomheten på Grønland – det karakterløse og fullstendig flate islandskapet som strekker seg mot horisonten i alle retninger.

Når tvilen og ensomheten setter inn

Det var kaldt og anstrengende å fotografere så langt vekk fra alt. Jeg bodde flere måneder i strekk i telt på innlandsisen, der temperaturen kom under -50 °C, og vi hadde snøføyke i dagevis. Når det var på sitt verste, så jeg familien og barna mine for meg og tenkte: Jeg orker ikke mer. Det er ikke verdt det.

Men jeg holdt ut, og været ble bedre, og det samme gjorde humøret mitt – og bildene mine. Når man oppholder seg i et tomrom over lang tid, smelter den ytre og den indre verdenen sammen. Hjernen blir treg og følsom overfor alle forandringer; den minste endring i lyset eller været forekommer svært dramatisk. De bildene jeg tok i løpet av disse lange månedene, ble til en utstillingsserie og en dokumentar som fanger selve essensen av å være der: Ingenting på Jorden kan sammenlignes med det.

Kanskje du er interessert i ...

Les også