Verdens sju farligste steder

Malaysisk grotte full av kakerlakker, brasiliansk øy der det kryr av giftslanger og en boliviansk nasjonalpark med appetitt på mennesker. Vi trekker frem verdens farligste steder, slik at du vet hvor du IKKE skal reise på ferie neste gang.

26. oktober 2015 av Andreas Ebbesen Jensen

DØDENS DAL

Hvor: Death Valley, USA

Derfor skal du holde deg unna: Amerikanske Death Valley i Mohave-ørkenen i California er kjent som et av verdens farligste steder, og med temperaturer på opptil 56,7 grader celcius og ikke noe vann eller skygge i mils omkrets, lever USAs nest største nasjonalpark absolutt opp til navnet sitt.

Hvert år dør turister i Death Valley fordi de undervurderer den ekstreme varmen og hva den gjør med kroppen. Det flimrende sollyset gjør det vanskelig å vurdere avstander i det golde landskapet, og det kan vise seg å være så langt at man dør av dehydrering underveis.

Selv hvis du har tatt med deg nok vann til turen, er det ikke sikkert at du kommer helskinnet tilbake. Kvikksand, giftslanger og fugleedderkopper er bare noen av de hindringene du må vike unna når du går gjennom den 13 500 km2 store ørkenen. Og har du først fått problemer, er det nesten umulig å få hjelp. Store deler av dalen er nemlig uten mobildekning.

DØDEN LURER I SØR

Hvor: Australia

Derfor skal du holde deg unna: Det er kanskje ikke helt rettferdig å inkludere et helt land på listen over verdens farligste steder, men det er altså vanskelig å ikke begynne å kaldsvette når man leser om de nifse skapningene som lurer på det australske kontinentet.

Ta nå bare brunslangen som eksempel. Denne aggressive giftslangen står for bortimot 60 prosent av de årlige dødsfallene forårsaket av slangebitt i Australia, noe som særlig skyldes at den holder til i mer befolkningstette områder. Og har det vesle monsteret først satt tennene i deg, er det om å gjøre å få tak i en motgift med det samme. Får du ikke behandling, vil giften kaste deg ut i et smertehelvete av kramper, magepine og nyresvikt til kroppen gir opp.

Det er imidlertid ikke bare giftslangene du må passe deg for på dette kontinentet. Saltvannskrokodiller, hvithai, giftige maneter, edderkopper og merkelige skapninger som den blåringede blekkspruten tar livet av flere mennesker hvert år, og sørger for at Australia inntil videre ikke fjernes fra listen over verdens farligste steder.

I MØRKET KAN INGEN HØRE DEG SKRIKE

Hvor: Gomantong-grotten, Malaysia

Derfor skal du holde deg unna: Gomantong-grotten i Malaysia er som tatt ut av en dårlig skrekkfilm. Denne enorme kalksteinsgrotten er tilholdssted for tusenvis av flaggermus, og hvis ikke disse bevingede beistene får deg til å ta bena på nakken, så vil de mange millionene av kakkerlakker helt sikkert gjøre det.

Overalt i det bunnløse mørket kravler de små skadedyrene rundt på veggene og på bakken, og hvis en fugl eller en flaggermus er så uheldig å falle i hendene på de overlevelsesdyktige krypene, fortærer de den med hud og hår til bare knoklene er igjen.

Skulle du likevel mot all formodning ha lyst til å besøke dette levende marerittet, anbefaler vi at du tar med ekstra batterier til lommelykten. Eller kanskje en hermetisk lukket NASA-romdrakt.

NASJONALPARKEN FRA HELVETE

Hvor: Madidi nasjonalpark, Bolivia

Derfor skal du holde deg unna: Vår egen fotograf Joel Sartore fikk en av sine store drømmer oppfylt da han i 2000 bega seg til Bolivia for å utforske dyrelivet i den tropiske regnskogen i Madidi nasjonalpark. Hans drøm utviklet seg raskt til et hårreisende mareritt.

Når han ikke ble jaktet på av horder av sinte villsvin eller gravde kjøttetende larver ut av huden, ble han bitt til blods av kjempemaur og angrepet av parasittorm – når han da ikke brukte tiden på å unngå parkens giftige piggrokker.

Selv soppene og plantene er så giftige i denne nasjonalparken at en enkelt berøring kan forårsake umenneskelig smerte i flere timer. I Madidi nasjonalpark er mennesket ikke på toppen av næringskjeden, men står derimot på menyen for regnskogens glupske beboere.

GIFTSLANGENES PARADIS

Hvor: Ilha de Quimada, Brasil

Derfor skal du holde deg unna: Er du redd for slanger, skal du bevege deg i en stor bue utenom den 16 hektar store brasilianske øya Ilha de Queimada Grande sør for São Paulo. På denne øya finnes det ifølge forskerne nemlig mellom én og fem slanger per kvadratmeter. Den giftige arten heter Golden Lancehead og tilhører den såkalte "pit viper"-familien, som er ansvarlig for 90 prosent av de dødsfallene i Brasil som skyldes slangebitt.

Ilha de Queimada, som ikke overraskende har fått kallenavnet Snake Island eller slangeøya, er det eneste stedet der den livsfarlige Golden Lancehead-slangen holder til. Og det skal vi være glade for. Giften er nemlig blant verdens kraftigste, og et enkelt bitt får huden til å smelte på det uheldige offeret. Ikke overraskende har brasilianske myndigheter forbudt alle besøk til den nifse slangeøya.

DØDSVEIEN

Hvor: Yungasveien, Bolivia

Derfor skal du holde deg unna: Selv den mest erfarne terrengsyklisten vil nok tenke seg to ganger om før han eller hun begir seg ut på dødsveien – El Camino de la Muerte – i Bolivia. Den smale veien snor seg nemlig langs en skrent med et fall på opptil 600 meter som vil få selv den mest adrenalinsultne eventyreren til å kaldsvette.

Yungasveien strekker seg 69 farlige kilometer fra Bolivias hovedstad La Paz til byen Coroico, og er en av få veier som forbinder Amazonas-regionen nord i Bolivia til landets hovedstad.

Hvert år dør mellom 200 og 300 mennesker i ulykker på dødsveien, de fleste fordi veien ikke har autovern, bare er tre meter bred og har et underlag som i dårlig vær blir ekstremt gjørmete. Langs veien står det kors som markerer mange av de stedene der folk har mistet livet fordi de har kjørt utfor.

DØDEN LURER I SUMPEN

Hvor: Ramree, Burma

Derfor skal du holde deg unna: Det er ikke bare i Australia at du må vokte deg for den aggressive saltvannskrokodillen. På øya Ramree i Burma bør du se deg godt og grundig for hvis du beveger deg ut i sumpområdet på den 1350 kvadratkilometer store øya.

Ramree har den tvilsomme rekorden i Guiness Rekordbok å være det stedet i verden der flest mennesker har blitt drept av krokodiller på én gang. Det skjedde under andre verdenskrig i det såkalte slaget om Ramree mellom januar og februar 1945. Av de vel 1000 japanske soldatene som skjulte seg for sine britiske motstandere, overlevde bare 20 menn saltvannskrokodillens dødelige gap.

Overlever du møtet med verdens største nålevende krokodilleart, er det fremdeles en del hinder som må forseres før du slipper helskinnet gjennom sumpen. I tillegg til tusenvis av saltvannskrokodiller holder nemlig også giftige skorpioner og livsfarlige malariamygg til her.

Kanskje du er interessert i ...

Les også