Været: Skyene “kommuniserer” seg imellom

Denne typen åpencellede skyer over havet "kommuniserer" med hverandre slik at de hele tiden pulserer og endrer form etter et synkront mønster. Det hevder en ny undersøkelse fra National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) i USA.Inne i de tykke skyene som celleveggene består av, vokser vanndråpene helt til de faller ned som regn og veggene går i oppløsning. Regndråpene fordamper mens de faller og avkjøler luften. Dette skaper nedovergående luftstrømmer.

25. august 2010 av John Roach, National Geographic News

Denne typen åpencellede skyer over havet "kommuniserer" med hverandre slik at de hele tiden pulserer og endrer form etter et synkront mønster. Det hevder en ny undersøkelse fra National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) i USA.

Inne i de tykke skyene som celleveggene består av, vokser vanndråpene helt til de faller ned som regn og veggene går i oppløsning. Regndråpene fordamper mens de faller og avkjøler luften. Dette skaper nedovergående luftstrømmer.

Når nedvindene treffer havflaten, strømmer de ut og støter sammen, noe som "tvinger luften til å bevege seg oppover igjen" og "danne nye og åpne cellevegger et annet sted," forklarer Hailong Wang, fysiker ved Pacific Northwest National Laboratory i Washington, USA, og medforfatter til undersøkelsen.

De nye skyene avgir dessuten regn samtidig som ledd i en nydannelsessyklus som kan pågå i dagevis, viser undersøkelsen.

Kanskje du er interessert i ...

Les også