Vancouver 2010 det varmeste vinter-OL

Men mildværet kan være en fordel for deltagerne i vinter-OL 2010 i Vancouver, tror ekspertene

19. februar 2010 av Anne Casselman, National Geographic News

Vinterlekene i 2010 i Vancouver blir det varmeste vinter-OL til dags dato, i hvert fall inne i selve byen, hevder eksperter. Det kan faktisk vise seg å være gode nyheter for olympiadeltagerne. Vancouver er på forhånd den varmeste vertskapsbyen noensinne for et vinter-OL, og i februar 2010 vil det være enda mildere enn vanlig i byen, sier ekspertene.

Stillehavsbyen nordvest i Canada – som er vertskapsby for lekene som varer til og med 28. februar 2010 – har nettopp opplevd den varmeste januarmåneden siden man begynte å føre statistikk i 1937. Temperaturen var gjennomsnittlig 7,1? celsius, noe som er betydelig varmere enn gjennomsnittet på 3,3? celsius. Gjennomsnittstemperaturen i februar for vinterolympiske vertskapsbyer pleier å ligge under frysepunktet.

Umiddelbart ser årsaken til byens milde vintervær ut til å være El Niño, et værfenomen som med to til syv års mellomrom innvirker på klodens værsystemer. Under en El Niño – som for eksempel den nåværende som begynte sommeren 2009 – oppvarmes Stillehavet utenfor Sør-Amerikas ekvatorialkyst, og det påvirker merkbart de atmosfæriske luftstrømmene.

”Når El Niño setter inn, pleier Vancouver å få varmere og litt tørrere vær,” siger William Hsieh, der er atmosfæreforsker ved University of British Columbia i Vancouver.

El Niño når vanligvis toppen i det tropiske Stillehavet i desember og januar, men det tar cirka en måned for El Niño-vannet å bevege seg nordover til Vancouvers breddegrader. ”Så hos oss er El Niño-effekten på sin høyeste omkring februar,” sier han – akkurat i tide til vinter-OL i 2010 i Vancouver.

Men likevel ”er det ingen særlig stor El Niño, selv om januar har vært rekordvarm,” siger William Hsieh.

Uoverensstemmelsen kan kanskje delvis forklares ved en temperatursvingning som finner sted nord i Stillehavet, og som kalles Pacific Decadal Oscillation (PDO). Siden 1900 eller deromkring har PDO gitt 20-30 år med kjøligere temperaturer etterfulgt av 20-30 år med varmere temperaturer i Vancouver og andre byer vest i Nord-Amerika.

De siste årene har imidlertid PDO vært nokså uforutsigbar med ganske korte kjølige og varme perioder. Fenomenet hadde en avkjølende virkning på Vancouver fra slutten av 2007, men i fjor sommer forsvant effekten temmelig raskt.

”Den så nærmest ut til å ebbe ut, og ingen vet hvorfor,” siger William Hsieh. Og nettopp idet den avkjølende PDO-effekten begynte å avta, meldte El Niño sin ankomst. ”Det ga oss virkelig ganske dårlige odds,” sier han.

Men det varmere været under lekene i 2010 i Vancouver trenger ikke legge noen demper på medaljejakten for de over 2000 olympiske deltagerne – det er falt rikelig med snø i flere av de olympiske skiområdene, og varmen kan kanskje til og med bedre prestasjonene, mener eksperter.

Kanskje du er interessert i ...

Les også