Skanning av skyene

Skyer med åpne celler driver over Bahamas (arkivfoto). Gruppen bak den nye skyundersøkelsen hadde bemerket at sekskantede skyer omgrupperte seg i et synkront kretsløp.Etter å ha simulert pulserende skyer i en datamodell mente forskerne at regn var den mest sannsynlige katalysatoren for hver omgruppering. Skanning med lasere om bord i skip, som ga nøyaktige målinger av skyene over havet, kunne ifølge NOAA bekrefte resultatene.

24. august 2010

Skyer med åpne celler driver over Bahamas (arkivfoto). Gruppen bak den nye skyundersøkelsen hadde bemerket at sekskantede skyer omgrupperte seg i et synkront kretsløp.

Etter å ha simulert pulserende skyer i en datamodell mente forskerne at regn var den mest sannsynlige katalysatoren for hver omgruppering. Skanning med lasere om bord i skip, som ga nøyaktige målinger av skyene over havet, kunne ifølge NOAA bekrefte resultatene.

Det "kommuniserende" skysystemet er et eksempel på selvorganisering i naturen, den tilsynelatende intelligente dannelsen av struktur, uten innblaning fra mennesker. Prosessen er kjent også fra krystallvekst, planetdannelser og insektsvermer.

Kanskje du er interessert i ...

Les også