På jakt etter lyn

Tim Samaras har et tordenvær­ foran seg og verdens raskeste kamera i tilhengeren bak seg. Kan det fange et lyn midt i nedslaget?

3. august 2012

Sensommeren er høysesong for tordenvær i denne delen av USA, og siden 2006 har Tim Samaras forsøkt å gjøre det umulige: å ta et bilde av et lynnedslag i det øyeblikket det skjer.

Prosessen innledes for det meste når en nedadgående sikksakkstripe av negativt ladet elektrisitet finner veien – trinn for trinn gjennom en lynkanal – fra sky til jord. Når den kommer nær nok, skyter positivt ladde ”fingre” opp fra bakken.

I det øyeblikket de to utladningene møtes, går det en blendende strømutladning – rundt 30 000 ampere som beveger seg med en tredel av lysets hastighet – opp mot himmelen. Det er lysglimtet fra dette ”returslaget” man ser med det blotte øye, som ofte tolker bevegelsen som nedadrettet. Fra start til slutt tar hele prosessen ikke mer enn 200 millisekunder.

Superkamera skal fange lyn

I tilhengeren til Tim Samaras er det to høyhastighetskameraer av merket Phantom, som kan ta 10 000 bilder pr. sekund. De har gjort ham i stand til å lage forbausende videoopptak i sakte film, som i detalj viser lynkanalenes trinnvise, nedadgående bevegelse og noen ganger også de oppadgående forutladningene.

Men så snart de to møtes – og hovedutladningen skjer – blendes kameraet av glimtet fra returslaget, og detaljene viskes ut.

For forskere er det en ønskedrøm å kunne se og studere prosessen utfolde seg når returslaget blir avfyrt som en rakett fra bakken.

Les hele artikkelen

Klikk på Last ned-knappen nedenfor for å se om Tim Samaras greier å fange et lyn midt i nedslaget.

Når du klikker på Last ned-knappen, blir du bedt om å registrere deg som medlem av natgeo.no. Det tar mindre enn et minutt og er helt gratis.

Kanskje du er interessert i ...

Les også