Hvorfor er ikke desember den kaldeste måneden?

Man skulle tro at desember er den kaldeste måneden, siden den har den korteste dagen. Men januar og februar er faktisk kaldere enn desember i Skandinavia. Hvorfor?

2. februar 2012

Det er nærliggende å tro at desember er den kaldeste måneden siden den har den korteste dagen på den nordlige halvkulen.

Januar og februar er faktisk kaldere enn desember i Skandinavia. Den viktigste årsaken til det er at Jordens såkalte strålingsbalanse fortsetter å være negativ helt fram til begynnelsen av februar.

Strålingsbalansen er forholdet mellom hvor mye varmeenergi Jorden mottar, og hvor mye den avgir. Og selv om dagene gradvis blir lengre etter vintersolverv, så må de opp i en viss lengde og solen opp i en viss høyde på himmelen før vi får inn mer varme enn vi mister.

De kalde havene rundt oss bidrar også til at vinteren strekker seg inn i det nye året fordi de holder på kulden. På samme måte er havene med på å forlenge sommeren fordi de også bruker ganske lang tid på å kjøles ned igjen.

Spør oss:

Har du et spørsmål til NGs eksperter? Send en e-post til: [email protected]. Bare spørsmål som trykkes i bladet, blir besvart og premieres med et flott verdenskart.

Kanskje du er interessert i ...

Les også