Hva skjer med været?

Er de senere års ekstreme værtegn på inne i en farlig, menneskeskapt endring i klimaet på Jorden? Eller er det bare naturlige svingninger med ekstremt vær?

24. oktober 2012 av Karen Gunn, sjefredaktør, National Geographic Nordic

Det har skjedd noe med været. I mai 2010 ble country-byen Nashville i USA rammet av skybrudd med 340 mm regn som førte til en flom som tok livet av 11 mennesker. En måned tidligere gav et skybrudd 280 mm regn på et enkelt døgn i Rio de Janeiro og utløste jordras som begravde hundrevis av mennesker. Så gav rekordhøye regnmengder i Pakistan oversvømmelser som berørte over 20 millioner mennesker. På slutten av 2011 ble hundrevis av fabrikker nær Bangkok oversvømt. Det førte til en verdensomspennende mangel på harddisker til datamaskiner.

Og det er ikke bare kraftig regn som skaper overskrifter. I de siste ti årene har vi også sett alvorlig tørke på steder som Texas, Australia, Russland og Øst-Afrika, der titusener har måttet søke tilflukt i flyktningleire. Hetebølger som har kostet menneskeliv, har rammet Europa, og rekordmange tornadoer har feid over USA. Ødeleggelsene etter værkatastrofer i 2011 anslås å ha kostet rundt 875 milliarder kr – en økning på bortimot 25 % i forhold til året før.

Video: Tornado

Er disse voldsomme begivenhetene tegn på en farlig, menneskeskapt endring i klimaet på Jorden? Eller er vi bare inne i en periode med naturlige svingninger med ekstremvær? Det korte svaret er: sikkert begge deler. Den primære drivkraften bak katastrofene den siste tiden har vært naturlige klimasykluser, særlig klimafenomenene El Niño og La Niña.

Men de naturlige værsyklusene kan ikke alene forklare alle de nye rekordestore værkatastrofene. Det står mer på spill: Jorden blir gradvis varmere med vesentlig mer vanndamp i atmosfæren. Jo mer vanndamp som er i luften, jo større risiko er det for kraftige regnvær. Jo varmere atmosfæren er, jo større er risikoen for kraftige hetebølger. I 2010 slo varmen nasjonale rekorder i 19 land rundt om i verden. Risikoen for ekstremvær er bare økende, mener ekspertene.

Les hele artikkelen om verdens ville vær – Klikk på Download-knappen nedenfor.

Når du klikker på download-knappen blir du bedt om å registrere deg som medlem av natgeo.no. Det tar et minutt og er helt gratis.

Utsikt til framtiden

Jordatmosfæren blir varmere og våtere. I de siste 25 årene har satellitter målt en gjennomsnittlig økning i vanndampinnholdet i luften på 4 %.

Ved slutten av dette århundret kan den globale gjennomsnittstemperatur ha steget med alt fra 1,5 til 4,5 °C – delvis avhengig av hvor mye CO2 vi slipper ut fra nå av.

De to tendensene er tydelige, og det øker risikoen for hetebølger, skybrudd og kanskje annet ekstremt vær.

Kanskje du er interessert i ...

Les også