I fjor solgte Bill Tullos de fleste av dyrene sine for å slippe å se at de beitet på de visne jordene til de var helt ribbet.

Galleri: Tørken i Texas

Han har sett alt dette før. Som gutt på 1930-tallet opplevde Bill Tullos hvordan støvstormene slukte familie­ranchen – der han fremdeles bor – utenfor San Angelo i Texas. Det var enda verre på 1950-tallet, da regnet uteble helt.

21. november 2012

Han har sett alt dette før. Som gutt på 1930-tallet opplevde Bill Tullos hvordan støvstormene slukte familieranchen – der han fremdeles bor – utenfor San Angelo i Texas. Det var enda verre på 1950-tallet, da regnet uteble helt. Beitemarkene visnet. Vannhullene tørket ut. Foto: Robb Kendrick.

I bedre tider er San Saba-­elven 15 meter bred og full av fisk. I 2011 tørket elven fullstendig ut. Trærne har ikke høstfarger – de er i ferd med å dø.

Vindkastene får den tørre jorden fra de nakne bomullsmarkene til å fyke ut på veien nær det lille bysamfunnet Pep. Store deler av det vestlige Texas fikk nesten ikke noe regn i hele 2011.

Bøndene kom i flokk og følge til Masons fôrlager da markene visnet. "De kjøpte masse høy og fôr for i det minste å redde ungdyrene", sier­ Kenneth Durst, som har jobbet der i 48 år.

Brønn­borerne Clark (øverst) og Justin Abel installerer en vindmølle som skal pumpe opp vann fra en ny og dypere brønn. Tørken­ er god butikk, men kan på sikt fordrive folk fra Vest-Texas.

Kanskje du er interessert i ...

Les også