Fotoreportasje: Å fange et regnvær

Den varte bare to og et halvt minutt – stormen som jaget over prærien. Men det var akkurat lenge nok til at fotograf Jim Richardson kunne fange det skrå regnet som slo ned over de grønne åsene i Kansas’ Flint Hills.

17. november 2011

For å nå utsiktspunktet jaktet Jim Richardson på tordenværet i over 100 km. ”Stormen herjet som om den var et godstog”, husker han.

”Jeg måtte fotografere ut av vinduet på bilen. Det er umulig å være ute i slikt vær og holde objektivet tørt.”

Tre–fire minutter senere hadde skyene beveget seg bort. Lyset overtok igjen horisonten, og en regnbue viste seg.

Regn endrer ting. Den kan myke opp landskapet og formørke himmelen med en monokromatisk fargepalett. I kjølvannet etterlater regnet skjønnhet – et ferniss av gjenskinn i sølepytter på en gate, en skjelvende vanndråpe på et blad, en konstellasjon av våte diamanter på et edderkoppspinn.

”Fotografer elsker regn og vil helst ikke ha solskinnsvær”, sier Jim Richardson.

”Det er som forskjellen mellom en russisk roman og et gratulasjonskort.”

Han husker regnet som rullet over en sjø i det skotske høylandet, et plutselig regnskyll nyttårsaften i den tidligere inkahovedstaden Cuzco i Peru, som jaget festgjester med champagneglass i ly på en veranda, og en langvarig regnbyge i Cornwall i England som ble nytt innendørs ved peisen.

I galleriet til høyre deler andre National Geographic-fotografer sine egne regnfulle øyeblikk der himmelen åpnet seg og magien utfoldet seg.

Kanskje du er interessert i ...

Les også