USAs første tsunamibeskyttelse

Som vern mot en eventuell tsunami bygger byen Westport i delstaten Washington et tilfluktssted som blir USAs første tsunamibeskyttelse.

5. mars 2014

På en sommerdag befinner det seg ofte opptil 5000 mennesker i byen Westport i delstaten Washington. Ca. en femdel kan være for nær kysten og for langt fra høyereliggende områder til å kunne komme seg i sikkerhet til fots hvis en tsunami skulle ramme området – noe som ifølge eksperter ville skje 25 minutter etter et jordskjelv.

Kommunen planlegger å bygge et trygt tilfluktssted oppå en skole som kan tåle jordskjelv på opptil 9,2 på Richters skala og blir USAs første tsunamibeskyttelse som bygges i høyden.

"Tsunamien i Japan i 2011 ble avgjørende for at Westport bevegde seg fra planleggingsfasen til realisering", sier beredskapssjefen John Schelling. Da Westport trengte en ny skole, ble tsunamivern en del av prosjektet.

Bygningen blir nesten 17 meter høy, den kan huse 700 mennesker, og vannet kan passere gjennom den uten å ødelegge konstruksjonen. Folkene bak håper at denne første vellykkede ideen vil føre til at det tas initiativ til andre former for vern mot tsunamier.

Kanskje du er interessert i ...

Les også