Skal Rosshavet fredes?

I oktober blir det tatt stilling til om Rosshavet skal fredes. Naturvernere presser naturligvis på for å få den antarktiske oasen fredet, men land med lisens til å fiske der vil kanskje stritte imot.

3. september 2012

Rosshavet kunne kalles havets Serengeti. Over 40 arter lever bare der, og i Rosshavet finnes liv fra hele næringskjeden: Vågehval og spekkhoggere, weddellseler, antarktispetreller, adeliepingviner, keiserpingviner og krill.

Det tøffe klimaet i regionen og beliggenheten utenfor allfarvei har skapt en naturlig barriere mot menneskers innblanding – til nå. For overfiske i de fleste av verdenshavene har drevet fiskere til fjerne områder, og i Rosshavet er det en fristende overflod.

Naturvernere prøver nå å hindre at fisket går amok, ved å få havområdet fredet. Rosshavet og Sørishavet styres av Kommisjonen for vern av de marine levende ressursene i Antarktis, (CCMALR): Medlemslandene er land med vitenskapelige eller kommersielle interesser i området. I oktober 2012 vil de ta stilling til fredningsforslaget.

Flere land har rett til å fiske i Rosshavet

Land med lisens til å fiske i Rosshavet, bl.a. Norge, New Zealand, Korea, Japan, Uruguay, Russland, Spania og Storbritannia, vil kanskje stemme imot. Og det er ikke bare beslutningen om å opprette et reservat som står på spill, men også avgrensningen av det. Vil fiskeriinteresser stå i veien for at viktige naturvernområder blir inkludert?

Kanskje du er interessert i ...

Les også