Rhinoceros unicornis

Det indiske neshornet har bare ett horn, det har panser og plate, og veier like mye som en firhjulstrekker. Bare de hvite neshornene i Afrika er større, og bare sumatraneshornet og java­neshornet er nærmere utryddelse med respektive 350 og 50 eksemplarer igjen.

24. november 2010

Det indiske neshornet har bare ett horn, det har panser og plate, og veier like mye som en firhjulstrekker. Bare de hvite neshornene i Afrika er større, og bare sumatraneshornet og javaneshornet er nærmere utryddelse med respektive 350 og 50 eksemplarer igjen.

En gang var det indiske neshornet, også kalt panserneshorn, Rhinoceros unicornis på latin, et vanlig syn fra Pakistan til Myanmar, men i dag er det færre enn 2700 igjen i hele verden. En firedel av dem lever i 10 små reservater nord i India og i nabolandet Nepal. Resten holder til i den indiske nasjonalparken Kaziranga, der det var ca. 2000 under den siste tellingen i 2009. Reservatet er på 860 kvadratkilometer. Det omfatter en 80 km lang del av elven Brahmaputra og sandøyene der, noen få områder i nord og en mye større del av elvesletten i sør. Det er med andre ord fire urgamle, pansrede, irritable enhjørninger per kvadratkilometer.

For 100 år siden var det færre enn 200 neshorn igjen i den nordindiske delstaten Assam. De fleste av de fruktbare elvedalene, som det indiske neshornet er avhengig av, ble brukt til jordbruk, og de neshornene som likevel overlevde, ble jaget av troféjegere og krypskyttere. Kaziranga ble fredet i 1908, primært for å redde neshornene, som det den gangen var 10–12 stykker av. Men etter hvert som årene gikk, vokste reservatet.

I 1974 ble Kaziranga utpekt til nasjonalpark og året etter tatt opp på UNESCOs verdensarvliste. Endelig ble nasjonalparken på slutten av 1990-tallet til noen jordeieres store ergrelse, bygd ut til dobbel størrelse, og i dag er det Asias største og viktigste neshornrevir, som ”eksporterer” dyr til andre reservater. Kaziranga spiller derfor en svært viktig rolle for det indiske neshornets framtid.

Kanskje du er interessert i ...

Les også