Kongo: Her tar vår elektronikk menneskeliv

Mineraler i datamaskinene og mobiltelfonene våre har finansiert ubeskrivelige voldshandlinger i Kongo.

16. oktober 2013 av Marcus Bleasdale

"Ifølge en rapport fra 2004 døde over fire millioner mennesker i det som nå kalles Afrikas første verdenskrig, og jeg syntes det var helt ufattelig at ingen snakket om dette enormt store tapet av menneskeliv. Det gjorde meg sint", forteller fotograf Marcus Bleasdale, som har satt livet på spill for å rapportere om de grusomme forholdene øst i Kongo.

"Første gang jeg var i Kongo, slo det meg at ingenting hadde forandret seg på over hundre år. Det ble fremdeles drevet rovdrift på befolkningen. Nå var det bare multinasjonale selskaper som utnyttet ressursene. På et tidspunkt tilbrakte jeg åtte måneder i året med å fotografere krigen som bare en liten håndfull internasjonale journalister dekket fra Kinshasa. Og jeg skal fortsette å offentliggjøre bildene", forteller den britiske fotografen.

Bleasdales vil stoppe volden i Kongo

"Jeg vil vekke det samme sinnet i andre: Folk må få vite at mineralene i mobiltelefonene, datamaskinene og kameraene våre er med på å finansiere vold. Hvordan stopper vi dette grusomme scenariet? Vi kan begynne med et fotografi."

Se Marcus Bleasdales rystende bilder og les den hårreisende fortellingen ved å laste ned artikkelen nedenfor. Er du abonnent på National Geographic, kan du laste ned hele artikkelen helt gratis.

Er du ikke abonnent på National Geographic? Klikk her og få tilgang til alt innhold på natgeo.no.

Kanskje du er interessert i ...

Les også