Svalbard Noas Ark

Noas iskalde Ark for planter

Dypt inne i et fjell på Svalbard oppbevares frø fra all verdens planter i et enestående botanisk beskyttelsesrom designet til å motstå selveste dommedag – en Noas Ark for Jordens grønne fremtid.

14. desember 2017 av Mikkel Meister

På øygruppen Svalbard vel 1000 km fra Nordpolen bor det flere isbjørner enn mennesker, og en stor del av året legger et tykt teppe av snø seg til rette over det golde og fjellrike landskapet. Likevel tar vinterriket vare på en mangfoldig botanisk skatt som det ikke finnes maken til andre steder i verden.

Opplev fantastiske Svalbard med National Geographic

Cirka 100 meter inne i Platåfjellet lagrer ”Dommedagsbanken”, Svalbard Global Seed Vault, eksemplarer av frø til en fremtid der naturkatastrofer, ekstremvær, kriger og overbefolkning gjør det til en prøvelse å sikre mat nok til alle på Jorden.

Svalbard fort grafik

130 meter innunder permafrosten ligger selve fryselagrene

Fremtidens planter står på spill

Akkurat nå rommer banken mer enn 850 000 frøprøver fra internasjonale frøbanker i hele verden. Noen av disse er i overhengende fare på grunn av krig eller naturkatastrofer.

I mars 2014 mottok Svalbard Global Seed Vault for eksempel en sending med tusenvis av frø fra Syria, som det lyktes syriske plantegenetikere å pakke i kasser og frakte ut av det borgerkrigsherjede landet.

Frøbanken ICARDA, nær Syrias største by Aleppo, inneholder en av de viktigste internasjonale samlingene i verden med frø fra 128 land.

Krigens destruksjon av frøbankene i Afghanistan i 2002 og Irak i 2003 understreker sterkt at bekymringen for den syriske frøbanken ikke er grunnløs.

Global redningsaksjon

Etter at borgerkrigen brøt ut i 2011 hørte Svalbard-forskerne intet fra sine syriske kolleger på to år. Men så ble tausheten brutt, og nye sendinger med frø ankom det arktiske fristedet.

Takket være innsatsen ligger det nå eksemplarer av de fleste frøene i syrisk planteliv på Svalbard.

I 2015 ventes kasser med frøprøver fra det borgerkrigsrammede Ukraina også å bli fraktet i sikkerhet i nord.

Svalbard Global Seed Vault er dermed endestasjon for en global redningsaksjon som for tiden finner sted i 71 land.

Noen steder er frøbankene truet av krig. Andre steder er de i dårlig forfatning og dermed enkle ofre for både plyndringer og oversvømmelser.

Toppsikret frøhvelv

Global Seed Vault er for det meste mørk, kald og menneskeforlatt, for stedet er stengt for offentligheten. Men på en frostkald oktoberdag får Illustrert Vitenskaps reporter lov til å komme innenfor iført blå beskyttelseshjelm og varme klær.

Svalbard frossen dør

Tommetykk rim kapsler inn selve fryselagrene

Pinkoder tastes inn, og nøkler vris om til de i alt fem ståldørene som fører gjennom den 100 meter lange korridoren. De to siste, som utgjør en luftsluse, er dekket av tykke lag med rimfrost.

På den andre siden befinner Dommedagsbankens hjerte seg – et grottelignende lagerrom, der frøene takket være det kontinuerlig arbeidende kjøleanlegget ligger nedkjølt til –18 grader.

Bli med på ditt livs reise med National Geographic og Illustrert Vitenskap

Neseborene limer seg raskt av frost, og fingrene blir følelsesløse. Selv hvis strømmen går, sørger permafrosten for at temperaturen aldri overstiger minus fire grader.

Marihuana fra Nord-Korea

Rekker med tre meter høye stålreoler åpenbarer seg da lyset tennes i frøbankens viktigste rom.

På hyllene står det stabler med papp- og plastkasser forsynt med små klistremerker som viser nasjonaliteten. Ingen, bortsett fra forskerne i giverlandets frøbank, får lov til å åpne kassene og sjekke innholdet.

Blant alle rekkene av plast- og pappkasser på hyllene er det noen rødmalte trekasser som skiller seg ut.

DPR of Korea – dvs. Nord-Korea – står det med hvite, spraymalte bokstaver.

Blant frøene fra det isolerte diktaturet befinner det seg blant annet rundt 500 av bankens i alt 21 500 marihuanafrø.

Nordkoreansk Marihuana

Kim Jong-uns personlige stash?

I en annen kasse ligger amarantfrø fra Ecuador – en plante som er blitt dyrket i Sør-Amerika siden aztekerne og inkaenes tid.

I en tredje hviler colombianske frø fra rør meg ikke-planten, som folder sammen bladene ved berøring.

Økologisk livsforsikring

På denne oktoberdagen ankommer det kasser fra Bulgaria, Colombia og India med blant annet bygg, hvete, mais, kikerter, jordnøtter, dueerter og perlehirse.

Svalbard Lagerhylder

Registrering og katalogisering er essensielt

Svalbard Global Seed Vault er det siste viktige leddet i en kjede som begynner med planteforskernes innsats i verdens rundt 1750 nasjonale frøbanker. Der blir frøene samlet inn, katalogisert og lagret før de kan flys nordover.

Forskernes innsats er viktig, for bønder over hele verden har store utfordringer foran seg.

Klimaendringer vil komme til å prege det 21. århundret, der temperaturstigningene blir voldsomme noen steder. Andre steder vil det falle regn når bonden og avlingene hans trenger det minst.

Samtidig skal rundt ni milliarder mennesker ha mat på bordet i 2050.

REIS TIL SVALBARD – ISBJØRNENS RIKE – med National geographic

Millioner av planter allerede borte

Jo større utvalg av sorter på lager, desto bedre sjanser har forskerne for å kunne utvikle nye avlinger som for eksempel kan tåle ekstrem varme eller nye sykdommer eller gi større utbytte under høstingen.

Selv om genmodifisering har vært brukt i en årrekke, blir det fortsatt oppfattet som en kontroversiell måte å skape menneskemat på.

Derfor vil nye sorter ennå bli fremavlet med mer gameldagse metoder som kryssing og seleksjon av eksisterende sorter, og det er derfor viktig å ha et stort utvalg av frø å velge fra.

FNs matvareorganisasjon anslår at 75 prosent av alle sorter i verden gikk tapt i det 20. århundret, og det er derfor viktig for forskerne å skape et permanent asyl på Svalbard for sorter som ennå ikke har dødd ut – ikke minst til frø fra land som Ukraina og Syria, der de nasjonale frøbankenes fremtid er høyst usikker.

Svalbard ærter

Enda en frøprøve kommer til Dommedagsbanken

4000 år under isen

Et sølvfarget plastbrev blir klippet opp, og små grønne erter triller ut. De er blekere enn vanlige erter og steinharde.

Vannet trekkes ut av dem før forseglingen, og det anslås at de vil kunne holde seg friske i Svalbard Global Seed Vaults konstante kulde i 4000 år eller mer. Derav kallenavnet ”Dommedagsbanken”.

Foreløpig er det bare det ene av bankens tre underjordiske kamre som er benyttet, men når alle tas i bruk, vil de kunne ta 4,5 millioner frøprøver.

Kanskje du er interessert i ...

Les også