Klodens kjempetrær

De kan vokse seg høyere enn noen andre trær i verden. De kan produsere tømmer, skape jobber, sikre rent vann og gi fristeder for utallige dyre- og plantearter. Hvis de får lov.

4. november 2009 av Joel K. Bourne Jr.

På en fjellside i California som er tett bevokst med redwoodtrær, gyvel og giftsumak, tråkker Michael Fay feil, begynner å gli og kjenner noe spisst som borer seg inn i foten. Etter å ha kjempet seg gjennom hundrevis av kilometer med underskog i sandaler er han vant til slike angrep på de 52 år gamle føttene hans. Men dette er noe annet og mye verre. Det treffer en knokkel i foten, vrir seg, setter seg fast i en sene og er umulig å få ut. Til slutt tar turkameraten Lindsey Holm tak i det med en tang, og etter flere harde rykk lykkes hun i å få det ut.

”Man kunne høre hylene mine på alle fjelltopper rundt her,” forteller Michael Fay. ”Det var noe av det vondeste jeg noen gang har opplevd.” Og det kommer fra en mann som en gang har blitt stanget 16 ganger av en elefant. Han forbinder foten, tar oppakningen på ryggen og går videre slik han har gjort det i de siste tre månedene. Etter rundt tretti års innsats for å redde skogene i Afrika har biologen Michael Fay, som er fast tilknyttet oppdager for National Geographic, nå fått redwood i blodet. En dag han kjørte langs kysten nord i California, la han plutselig merke til store områder der skogen var felt, eller det vokste ny, spinkel vekst. En annen gang i en naturpark ble han oppmerksom på en 1,8 m høy treskive som viste årringene i en gammel redwoodstamme. Like ved den mørkerøde kjernen stod det en merkelapp med teksten: ’1492 Columbus’.

”Den merkelappen som virkelig gjorde inntrykk på meg, satt 8 cm fra kanten: ’Gullfeber 1849’,” sier Michael Fay. ”Det gikk opp for meg at vi mennesker i løpet av de siste par centi-meterne av levetiden til det treet har vært nær ved å utrydde en 2000 år gammel skog.”

Høsten 2007 bestemmer han seg for å undersøke hvordan Jordens høyeste skog har blitt utnyttet før i tiden, og hvordan den blir behandlet i dag. Ved å vandre hele veien langs kystfjellene fra Big Sur i California og inn over grensen til Oregon vil han prøve å finne ut om det er mulig å få mer ut av både tømmerproduksjonen og de mange økologiske og samfunnsmessige fordelene man har av uberørt skog. Hvis det kan gjøres i redwoodskogen, kan det gjøres overalt i verden der skoger blir jevnet med jorden for kortsiktig vinning, mener han. Sammen med ham er den selvlærte naturforskeren Lindsey Holm som er født og oppvokst i redwoodenes utbredelsesområde nord i California. På den 11 måneder lange turen tar de bilder og detaljerte notater til en utfyllende og nøyaktig opptegnelse over dyreliv, planteliv og tilstanden til skogene og vannløpene. De snakker også med menneskene i skogen: tømmerhoggere, skogteknikere, biologer, miljøaktivister, kaféeiere og direktører for tømmerfirmaer.

Kanskje du er interessert i ...

Les også