En ringmerket kalifornisk nattugle dykker ned mot forskerens lokkemat i en ung redwoodskog.

Galleri: Kjempetrærne

NGM-fotograf Michael Nichols har fotografert verdens høyeste trær - de amerikanske redwoodtrærne.

2. november 2009

NGM-fotograf Michael Nichols har fotografert verdens høyeste trær - de amerikanske redwoodtrærne.

Ved Mad River nord i California narrer Lowell Diller, seniorbiolog ved Green Diamond Resource Company og hans trofaste assistent, Riley, en nattugle til en stubbe med fôr med form som en mus. Tidlig i 1990-årene var Diller en av de første forskerne som oppdaget store bestander av den utryddingstruede uglen skogene.

Kysttåken legger seg som en dyne over Humboldt Redwoods nasjonalpark i Nord-California og gir næring både til de gamle kjempene og de sekundære trærne utenfor parken. Redwood-treet får dekket over 30 % av vannbehovet sitt fra tåken.

Et aldrende redwoodtre får de yngre til å ligne dverger i Bear Creek Watershed på den nordvestlige siden av Bear Creek-høydedraget.

14 etasjer oppe i et 30 etasjer høyt tre måler forsker Steve Sillett (i midten) og et team med kolleger opp en brannhule i et enormt redwoodtre i Prairie Creek Redwoods nasjonalpark. Skogbranner har antent treet to ganger uten at det har gått med.

Sjelden desembersnø dekker stien gjennom Del Norte Coast Redwoods State Park. Kyst-redwoodtreet Sequoia sempervirens er avhengig av det kjølige maritime klimaet og trives mellom åtte og 50 kilometer inne i landet.

En opphøyd ro fyller den høyeste og tetteste redwoodskogen som ennå står i Nord-California.

Michael Fay dukker opp etter en hard tur ned gjennom Little Lost Man Creek i Redwood nasjonalpark. I 2008 avsluttet Michael Fay og Lindsey Holm den første omfattende undersøkelsen av redwoodenes utbredelsesområde, der de gikk til fots gjennom 2900 km av skogene langs stillehavskysten.

Michael Fay og Lindsey Holm gikk i 2008 til fots gjennom 2900 km skog langs Stillehavskysten. Underveis sov de for det meste under åpen himmel og badet i bekker og elver.

En tømmerhogger med det treffende navnet Ray Wood kvister en redwood med en diameter på 75 cm – en pinne sammenlignet med de 5 m tykke trærne han felte som ung. ”Det går opp og ned,” sier han om tømmermarkedet, som akkurat nå er kriserammet.

Barnelatteren under den årlige byfesten sprer glede i den kriserammede tømmerhoggerbyen Rio Dell. I mars var arbeidsløsheten den verste på 16 år. På grunn av den lave etterspørselen på tømmer vil Humboldt Redwood Company bare felle en tredel av de planlagte trærne i sesongen 2009-2010.

Roosevelt-elgene sprer seg over en eng i Prairie Creek Redwoods State Park da to okser braker sammen i kamp om å skulle lede flokken. Arten er USAs største elgart og har et navn til ære for president Theodore Roosevelt.

En svartbjørn lunter forbi en fotofelle satt opp av fotograf Michael Nichols. Når det er knapphet på næringsrik mat, skreller bjørnen barken av unge redwoodtrær for å få tak i sevjen under, og det gjør store skade på tilveksten i tømmerskogen.

Den bryter ned redwoodskogen, banansneglen Ariolimax columbianus. Den er verdens nest største snegle og kan bli opptil 25 cm lang.

Et stykke oppe i et 106 m høyt tre rekker botaniker Marie Antoine (til høyre) en tynn kjerneprøve av veden – 750 års biografi av treet – til kronetakekspert Giacomo Renzullo. Ny forskning viser at redwoodtreet får mer ved jo eldre de blir.

Aktivisten Amy Arcuri berører kjærlig sin gamle venn Spooner, som hun forteller er nesten 2000 år gammel. En gang ble treet blinket for hogst, men er nå erklært fredet av den nye eieren, Humboldt Redwood Company. "Jeg prøver at tro at ting kan forandres til det bedre", sir Arcuri.

Geologen Neal Youngblood viser et luftfotografi over de 200 kvadratkilometerne som Redwood National Park kjøpte i 1978.

Kanskje du er interessert i ...

Les også