Blomster med himmelsk smak

Blomster er ikke bare til pynt. Mange blomster er viktige ingredienser i mat og drikke over hele verden. Forsyn deg av blomstene på menyen.

14. juli 2014

Det er godt kjent at blomster – i tillegg til å være svært verdsatt for sine medisinske egenskaper – var en del av den kulinariske kulturen i det gamle Roma, og dessuten blant araberne og også i de tradisjonelle kjøkkenene i Kina og India.

Det er godt mulig at det tette båndet mellom India og den britiske dronning Victoria (monark over halve verden, og dessuten keiserinne av India) førte til at spiselige blomster fikk økt popularitet under hennes styre (1837–1901) og ble utbredt som en del av maten i hele Europa og Nord-Amerika på 1800-tallet.

Blomster på menyen

I dag er blomster fremdeles til stede på bordet – og ikke bare som pynt, selv om vi ikke alltid er klar over det. For eksempel stammer safran fra griffelen på en blomst. Dagens ypperste gastronomi tildeler blomster en hedersplass blant de mange forskjellige rettene som tilberedes på restauranter over hele verden. De spises friske, tørket, karamellisert eller saltet. De brukes i salater og desserter, kombinert med smør, ost, olje, syltetøy, geleer, sauser, i eddik, vin eller likører.

Man bør alltid bruke ubehandlede blomster, som ikke er sprøytet med noen form for pesticider. Det er av avgjørende betydning at man har kunnskap om blomster, for det er ikke alle som er spiselige. Men de som er det, inneholder mineraler, vitaminer og karbohydrater.

Og sist, men ikke minst vekker blomster sansene med farge og duft. Og de utgjør en luksuriøs ingrediens som kan forvandle et enkelt måltid til en utsøkt delikatesse.

Safran – det dyrebare krydderet

Dette dyrebare krydderet stammer fra den tørkede tredelte griffelen på safrankrokus (Crocus sativus). Den gir en bitter smak og gul farge, som kommer fra fargestoffet crocin.

Bortimot 96 prosent av all safran som produseres i hele verden, kommer fra Iran. Det må ca. 250 000 blomster til for å lage 1 kg. Safran dyrkes også i Hellas, Marokko og Spania, der 1 kg koster rundt 25 000 kroner.

Safran

Sjasmin – parfyme og te

I tillegg til at den er en grunnleggende ingrediens i mange parfymer, brukes sjasminblomster også til å gi smak til særlig grønn og hvit te. Blomsten spises ofte i Kina.

Sjasmin

Lotus – utbredt i thai-kjøkkenet

Lotus er en utbredt ingrediens i thai-kjøkkenet. De store kronbladene på Nelumbo nucifera brukes til å pakke inn maten, mens bladene gir en egen aroma når man koker ris.

Lotusfrø kan være spiredyktige i over tusen år. I Vietnam blir blomstene fylt med te, knyttet igjen med tråd og lagt til tørk. Av disse blomstene lager man en aromatisk te som bare brukes ved spesielle anledninger.

Lotus

Vanilje – en tropisk orkidé

Vanilje er en slekt av tropiske orkideer. Det høyt verdsatte krydderet produseres fra arten Vanilla planifolia, som har lange kjøttfulle kapsler med ekstremt populære aromatiske frø.

Den afrikanske øya Madagaskar står for mellom 70 og 80 prosent av verdens vaniljeproduksjon, etterfulgt av land som Indonesia, India, Uganda og Papua Ny-Guinea. Aztekerne kjente allerede til de aromatiske egenskapene. Spanjolene døpte den vainilla (liten belg) pga. formen på frukten.

Vanilje

Rose – kun fantasien setter grenser

De vakre prydblomstene på den stikkende busken brukes i matlagingen i mange land. Kronbladene brukes til infusjoner, desserter og spiselig pynt. Bare fantasien setter grenser for bruken.

Det dyrkes mellom 3000 og 4000 tonn damaskroser i året i Kelaa M’Gouna i Marokko – også kalt Rosenes dal – ved foten av Atlasfjellene. Fra kronbladene utvinnes det eteriske oljer og rosevann. Bulgaria, Tyrkia og Sør-Frankrike er også storprodusenter.

Rose

Kanskje du er interessert i ...

Les også