Nytt havreservat skal beskytte det rike dyrelivet på Galápagosøyene

Havlivet rundt de berømte øyene med de sjeldne dyrene har i mange år vært truet av legalt og illegalt fiskeri. Det skal et 15 000 kvadratkilometer stort reservat nå endre.

5. april 2016 av Brian Clark Howard

I mars i år presenterte Ecuadors president Rafael Correa nyheten om at det er etablert et havreservat på Galápagos-øyene samt 21 andre reservater rundt omkring på de vulkanske øyene.

Det nye Galápagos-reservatet dekker over 40 000 kvadratkilometer og strekker seg over øyene Darwin og Wolf i nord.

Illegalt fiske truet det ville livet i havet

Galápagosøyene hadde allerede ca. 97 prosent av landskapet beskyttet som nasjonalpark.

Men havlivet rundt øyene var forsømt.

”Likevel var mindre en 1 prosent av havet rundt øyene fullt beskyttet. Og som et resultat av dette har illegalt og legalt fiske truet bestanden av havlivet i løpet av de siste par årene”, sier Enric Sala, en av National Geographics banebrytende forskere og leder for Pristine Seas-ekspedisjonene.

Galápagosøyene har et svært verdifullt og rikt havliv

”Galápagosøyene har en ekstraordinær økologisk verdi og en økonomisk verdi. Ecuadors regjering støtter etableringen av et havreservat for å etterlate en arv til barna og barnebarna våre; en idyllisk verden der så mange arter som mulig bevares for å gi glede og kunnskap til framtidige generasjoner”, uttaler Ecuadors president Rafael Correa.

Galápagosøyene fungerer som et produktivt økosystem der særlig øyene Darwin og Wolf har et havliv fylt av hai fra hele verden. Og ifølge en ny studie er det en biomasse av fisk på hele 17,5 tonn pr. hektar rundt øyene.

Kanskje du er interessert i ...

Les også