Trær kledd i spindelvev etter oversvømmelse

Millioner av edderkopper søkte tilflukt i trærne, der de spant sine spindelvev etter at voldsomme regnskyll hadde oversvømmet store deler av Pakistan i 2010.

4. april 2011 av Ker Than, National Geographic News

De omfattende oversvømmelsene i Pakistan i fjor tvang millioner av edderkopper opp i trærne, der de spant sine spindelvev.

Historisk voldsomt monsunregn som satte inn i juli i fjor, ga Pakistan nesten ti års nedbør på bare én uke og fikk elvene i landet til å gå over sine bredder. Det tok lang tid før vannet trakk seg tilbake, og det skapte kjempestore sjøer av stillestående vann i mange landområder.

"Det var en katastrofe som nærmest utfoldet seg i sakte film," sier Russell Watkins, multimedieredaktør i det britiske departementet for internasjonal utvikling (DFID), som er den organisasjonen som administrerer Storbritannias bistandsprogrammer i utlandet.

Ifølge Russell Watkins, som fotograferte trærne på en reise til Pakistan i desember i fjor, sa folk i den pakistanske landsbyen Sindh at de aldri hadde sett dette fenomenet før oversvømmelsene.

Både positivt og negativt

De uvanlige spindelvevene har hatt både positive og negative konsekvenser.

En stund så det ut til at spindelvevene økte fangsten av mygg i området, noe som reduserte risikoen for malaria, sier Russell Watkins.

Etter en oversvømmelse gir det stillestående vannet vanligvis bedre ynglebetingelser for mygg. Men folk i Sindh meldte om færre mygg enn forventet etter den siste katastrofen.

De enorme spindelvevene endte imidlertid med å ta livet av mange av trærne de innhyllet, muligens fordi de reduserte mengden av sollys som rakk frem til bladene på trærne.

Desuten, forteller Russell Watkins, har innbyggerne i Sindh fått et nytt problem etter at så mange trær bukket under for edderkoppene.

"Området er ufattelig varmt om sommeren, og det er allerede svært lite naturlig bladverk som folk kan søke skygge under," sier han. Uten trærne i veikanten og rundt åkrene vil det være svært lite beskyttelse mot sommersolen.

Oversvømmet område på størrelse med England

Da katastrofen var på sitt største, dekket det oversvømmede området et areal på størrelse med England. Bortimot 2000 mennesker døde under katastrofen og 20 millioner mennesker ble berørt, ifølge myndighetene i Pakistan.

"Oversvømmelsen berørte flere mennesker enn tsunamien i Indiahavet i 2004, jordskjelvet i Pakistan i 2005, jordskjelvet i Haiti [i 2010] og orkanen Katrina til sammen," sier John Barrett, sjef for DFIDs oversvømmelsesberedskap, i en uttalelse.

Som ledd i det internasjonale hjelpearbeidet organiserte DFID den hittil største humanitære operasjonen i Storbritannias historie.

"Alt av vegetasjon over bakken var berørt, så godt som hvert eneste tre og hver eneste busk," sier Russell Watkins om de altoppslukende spindelvevene.

Kanskje du er interessert i ...

Les også