Stormjegere drept i kjempetornado

En tornado drepte 31. mai 2013 tre tornadoforskere fra National Geographic og endte med å koste 22 mennesker livet.

12. november 2013

Et uvær over El Reno i Oklahoma nådde sitt dødelige høydepunkt like etter kl. 18, da en nesten 4 km bred tornado rev maskiner fra hverandre, kastet rundt biler, vippet hele andreetasjen av et hus, løftet sju kuer og en 9 meter lang krøtterhenger fra et kvegmarked opp i luften og plasserte det hele på en eng i nærheten.

Midt i alt dette befant forskerteamet TWISTEX seg i en personbil. Teamet bestod av Tim Samaras, sønnen hans, Paul Samaras og meteorologen Carl Young, som fikk støtte fra National Geographic for prosjektet. Mange av de tornadojegerne som hadde kommet for å se på uværet, valgte å flykte, men TWISTEX-teamet øynet en enestående mulighet til å samle inn data og valgte derfor å forsøke å sette ut målesondene sine.

Kl. 18.23 ble Twistex-teamet tatt igjen av tornadoen. Akkurat hva som skjedde i de skjebnesvangre minuttene 31. mai 2013, finner man nok aldri ut. Rakk teamet å se tornadoen før den rammet dem? Ble bilen sugd opp av en av de roterende vivlene, og er det deres bil man kan se på en annen tornadojegers videoopptak som viser et mindre kjøretøy som faller ned fra himmelen?

Tornadojeger: Noen vil bli drept

Tim Samaras var en anerkjent stormjeger, som blant likesinnede var kjent for sin nitidge planlegging og sine høye sikkerhetskrav. Han var også ingeniør og hadde fått mange legater fra National Geographic for sin banebrytende tornadoforskning.

"Han sa det ved mer enn én anledning: 'noen vil bli drept mens de er i gang med dette arbeidet. En tornadojeger, en amatør, en gruppe turister på utflukt'", forteller Tim Samaras' tidligere kollega Goeff Carter. "Jeg trodde aldri at det skulle bli Tim."

Se bildene og les hele historien om stormjegernes jakt på tornadoen som endte med å koste dem livet. Er du abonnent på National Geographic, kan du laste ned artikkelen gratis ved å klikke på lenken nedenfor.

Er du ikke abonnent på National Geographic? Klikk her og få tilgang til alt innhold på natgeo.no.

Kanskje du er interessert i ...

Les også