Skred på Mount Everest tok livet av sherpaer

Skredet på Mount Everest i april 2014 kostet 16 sherpaer livet og endret livet på fjellet for alltid. Øyenvitner forteller sin historie om den tragiske ulykken.

3. desember 2014

Sherpa: Nå er det slutt!

"Jeg så isen komme og tenkte: Nå er det slutt. Nå dør jeg", husker 20 år gamle Pasang Dorje Sherpa. "Vinden skjøv meg av gårde. Jeg kastet meg ned bak et stort isframspring. Hvis jeg ikke hadde vært hektet fast til tauet, så hadde jeg blitt revet med."

Det var bare hans andre sesong på Everest.

Skredet kommer

Kl. 6.45 om morgenen 18. april 2014 rev en 34 meter høy isblokk med form som en gigantisk hjørnetann og med en vekt på 7 000–14 000 tonn seg løs fra den store iskappen på den vestlige høyderyggen på Mount Everest og dundret nedover mens det eksploderte i tusenvis av biter og skjøv en vegg av luft foran seg.

Skredet skjøt fart og økte i omfang. Et drøyt tjuetalls fjellklatrere befant seg direkte i skredbanen.

Bange anelser

Blant dem var også Nima Chhiring, som skulle bære opp en gassflaske til Leir 1 over det farlige Khumbu-brefallet.

Men plutselig merket han noe som fikk ham til å snu på halvveien og skynde seg nedover fjellet, bare minutter før skredet traff det stedet der akkurat hadde stått.

Les artikkelen: Sorg på fjellet

Les de gripende øyenvitneskildringene fra ham og mange andre som opplevde den forferdelige katastrofen på nært hold, og få innsikt i hvordan det i tiden etterpå har preget sherpaenes liv og arbeidsvilkår. Les hele artikkelen fra National Geographic nummer 11/2014 her:

Kanskje du er interessert i ...

Les også