Plutselig uvær og snøskred tok livet av fotturister i Himalayafjellene

Uvær og snøskred i Himalayafjellene i Nepal har tatt livet av fotturister, guider og gjetere i et populært turområde. Over 30 mennesker er omkommet og mange flere er fremdeles savnet flere dager etter katastrofen.

16. oktober 2014 av Dan Vergano – National Geographic Daily News

Rundt 168 fotturister skal onsdag ha befunnet seg et sted på Annapurna-ruten, et område som er populært blant fotturister, og mange av disse var det sent onsdag ikke kommet noen meldinger om. Det opplyser en nepalsk politibetjent som siteres av nyhetsbyrået AFP.

Katastrofen på Annapurna inntraff seks måneder etter raset som tok livet av 16 fjellarbeidere, deriblant 13 sherpaer, på Mount Everest, som med sine 8850 meter over havet er verdens høyeste fjell. Everest-arbeiderne var opptatt med å hjelpe dyrt betalende kunder med den strabasiøse oppstigningen til toppen av Mount Everest, som stort sett tiltrekker seg erfarne klatrere som er vant til store høyder.

Mange turister i området

I motsetning til dette er Annapurna-ruten, som ligger omkring 320 km vest for Mount Everest, langt mindre utfordrende og tiltrekker seg et bredt utvalg av turister fra hele verden.

”De fleste som går i fjellet på en rute som Annapurna, har slett ingen erfaring med fjellklatring. De er fotturister og har kanskje liten erfaring med friluftsliv i avsidesliggende områder”, sier Adrian Ballinger, eier og sjefguide for Alpenglow Expeditions, som hører hjemme i Olympic Valley i California i USA.

Om høsten er været som regel godt på den 241 km lange fjellturen, og snø forekommer relativt sjelden, sier Adrian Ballinger. ”Men i uvær merker man plutselig at man befinner seg i stor høyde”, sier han. ”Da blir det fjellklatring på ordentlig.”

Det var en uventet kraftig snøstorm som tirsdag slo til i Annapurna-fjellmassivet.

”Uventet snø fører med seg uventede skred”, sier Karl Birkeland ved de amerikanske skogmyndighetenes nasjonale lavinetjeneste i Bozeman i Montana. ”Når det snør kraftig og snøen føres med vinden, øker skredfaren.” Det er langt mellom værmeldingene i området, sier Adrian Ballinger, og det kan ha ført til at mange av fjellvandrerne var uforberedt på snøstormen.

Snøstormen kommer etter kraftige regnskyll som kom inn over Nepal og India tidligere i uken i kjøvannet av syklonen Hudhud, som allerede har tatt livet av minst åtte mennesker og fordrevet 400 000 fra kystområdene.

Kanskje du er interessert i ...

Les også