Irene sprer ødeleggelse i USA

Se hvilke ødeleggelser orkanen Irene førte med seg på den amerikanske østkysten.

30. august 2011 av Willie Drye, National Geographic News

Slik det ser ut akkurat nå, er ødeleggelsene etter orkanen Irene ikke så ille som fryktet, men faktisk var stormen langt mer ødeleggende enn den burde vært, sier eksperter.

Til tross for synkende vindhastigheter inntraff Irene samtidig med en sjelden kombinasjon av meteorologiske faktorer, og det gjorde at stormen bredte seg mer og varte lenger enn forventet og etterlot seg et uventet bredt og langt spor av ødeleggelser.

Orkanenes styrkedråper

Da orkanen Irene passerte øygruppen Bahamas i forrige uke, ble den møtt av et lavt lufttrykk, og det fikk luften til å stige. I dette tilfellet var luften varm og fuktig, noe som er styrkedråper for orkaner.

Over øygruppen kom Irenes vindkast opp i 185 km/t, noe som gjorde den til en kategori 3-orkan.

Meteorologene fryktet i forrige uke at Irene ville ha like høye vindhastigheter når den i løpet av helgen rammet det amerikanske fastlandet ved delstaten North Carolina.

Men da stormen nærmet seg delstaten, kom Irene inn i en tørr, orkandempende luftmasse som strømmet ut fra kysten. Raskt ble Irene bremset ned til kategori 1-hastigheter, og da den traff land, var det med vindkast på rundt 137 km/t.

Den tørre luften fikk imidlertid også Irene til å bre seg, så selv om vinden hadde løyet noe, påvirket den et mye større område.

Orkan + fullmåne = stormflo

På grunn av tidspunktet forsterket orkanen Irene springfloer på deler av østkysten.

Ved nymåne og fullmåne står Solen, Jorden og Månen på linje, og Solen og Månen forsterker hverandres gravitasjon på Jorden. Resultatet er kraftigere variasjoner i tidevannet. Ved ebbe er vannstanden lavere enn vanlig, og ved flo er den høyere.

Som følge av disse såkalte springfloene er alle byer som orkanen passerer ved et av døgnets to høyvannstidspunkter, i fare for kraftige oversvømmelser på grunn av stormflo.

Kanskje du er interessert i ...

Les også