Ildtornado observert i Ungarn

En ildtornado virvlet over en brennende plastfabrikk under en storbrann utenfor Budapest.

7. mars 2011 av Ker Than, National Geographic News

Såkalte ildtornadoer oppstår når høy varme og turbulente vinder til sammen danner virvler i luften, forklarte maskiningeniør Jason Forthofer til National Geographic News i september.

Disse virvlene kan trekke seg sammen til en tornadolignende form som suger til seg brennende materialer og brennbare gasser, sier Jason Forthofer ved det amerikanske skogvesenets brannvitenskapelige laboratorium i Montana. Den brennende kjernen i et slikt virvlende "vindrør" er vanligvis rundt 0,3 til 0,9 m i diameter og fem til ti etasjer høyt. I ekstreme tilfeller kan imidlertid ildtornadoene bli opptil ti meter i diameter og over hundre etasjer høye, forteller Jason Forthofer.

Ildtornadoene, legger han til, er ikke så sjeldne. De blir bare sjelden innrapportert – kanskje fordi de stort sett oppstår i forbindelse med skogbranner og mindre hyppig i byområder.

Ildtornadoer er ganske seiglivede og kan vare i en time eller mer. De slukker først når kilden – brannen nedenfor – er slukket.

I tillegg til å studere hvordan ildvirvler dannes og best kan bekjempes håper Jason Forthofer å kunne forbedre varslene for ildtornadoer. "Hvis vi bare kan peke ut betingelsene som er ideelle for ildvirvler," sier han. "Det vil være til stor hjelp for brannfolk, for det har skjedd at er blitt skadet av [slike ildtornadoer]."

Kanskje du er interessert i ...

Les også