Fotoreportasje: Branner i naturen

Mark Thiessen er levende interessert i branner. Fotografen har vært i Russland for å leve blant brannfolk som hopper ut i fallskjerm for å slukke branner, og har tilbrakt seks uker med brannmannskap i Montana. Han er selv kurset i brannslukking.

4. september 2012 av Mark Thiessen

Det er nærmest en lidenskap for meg å ta bilder av branner i naturen. Jeg synes ilden er like vakker som den er skremmende og uforutsigbar: Lyset endrer seg hele tiden, glør flyr rundt, det er flammer, røyk og konstant foranderlige forhold. Man vurderer farene – og vurderer hvordan man kan overleve.

En brann er en av naturens mektigste krefter; ildens øredøvende brøl og kraft får en til å føle seg liten og ubetydelig. Vegetasjonen rundt en venter bare på å bli til drivstoff i det buldrende infernoet som er på vei. Når man tar bilder av det, er det som å stå i en pøl av bensin som bare venter på gnisten som vil antenne det hele.

Første gang ilden tente fantasien min, var da jeg jobbet for en avis i Idaho. Jeg tok et kurs i brannslukking for å lære om sikkerhet og få tilgang til brannfolkenes lukkede fellesskap. Jeg dro til Russland for National Geographic for å leve med en gruppe brannmenn som hopper ut i fallskjerm og slukker branner i avsidesliggende områder.

Senere tilbrakte jeg seks uker med brannmenn i Montana. Folk som jobber med å slukke branner i naturen, er spesielle. Mitt mål er å fortelle deres historie innenfra og dokumentere alle sider av arbeidet deres. De har alle en glødende interesse av ild – akkurat som jeg.

Fotografen

National Geographics fotograf Mark Thiessens fascinasjon for naturbranner har ført ham til Russland, Midtvesten i USA og tilbake til hans hjemstat, California. Les mer om Mark Thiessen.

Kanskje du er interessert i ...

Les også