Solformørkelse: Dette skjer
Solformørkelse oppstår når Månen glir inn mellom Solen og Jorden, slik at de tre står på linje med Månen i midten. Månen skygger for lyset fra Solen, og på de stedene på Jorden der skyggen faller, blir det solformørkelse. Jorden dreier rundt sin egen akse én gang i døgnet, og derfor glir skyggen over jordoverflaten, slik at solformørkelsen ikke skjer alle steder samtidig.
Det er bare et mindre område på Jorden som befinner seg helt i skygge under en solformørkelse. Der vil man oppleve en total solformørkelse.
Fra jordoverflaten ser det ut som om en rund, mørk skive glir inn foran Solen og dekker den, og det blir plutselig tussmørke i et par minutter. I utkanten av det området hvor skyggen treffer, vil man oppleve en delvis solformørkelse hvor bare en del av Solen er dekket.
Solformørkelse 20. mars: Hvor, når og hva?
20. mars 2015 kan man på Svalbard og Færøyene oppleve en total solformørkelse. Lenger sør i Skandinavia kan man oppleve en delvis solformørkelse, for eksempel blir ca. 91 % av Solen dekket i Stavanger og 83 % i Århus når solformørkelsen er maksimal.
Solformørkelsen 20. mars foregår mellom kl. 09.45 og kl. 12.15, og den maksimale formørkelsen skjer et sted midt i tidsrommet, men tidspunktet varierer etter hvor du befinner deg.
Husk brillene
Husk at du aldri må se direkte på Solen, heller ikke under en solformørkelse, da du på svært kort tid kan få skader på synet! Du får kjøpt spesiallagde solformørkelsesbriller til å observere solformørkelsen med.
En total solformørkelse er en sjelden opplevelse. Neste gang man kan oppleve en total solformørkelse på Svalbard, er i år 2061, og i København må man vente helt til år 2142.