Se video: Isvirvel under vann

Det er grunn til å være på vakt hvis man er en sjøstjerne i Antarktis. Der kan det nemlig dannes frosne rør som kan drepe dyr som lever på havbunnen, ved å fryse dem i hjel. Med intervallfotografering kan man se disse rørene sakte strekke seg helt ned til bunnen som hvite spøkelsesfingrer. Denne salte isstalaktitten (til høyre) ble filmet av de britiske kamera­mennene Doug Anderson og Hugh Miller mens den ble dannet i McMurdo-sundet i Antarktis i fjor.Video: Istapp dannes under vann

3. mai 2012

Det er grunn til å være på vakt hvis man er en sjøstjerne i Antarktis. Der kan det nemlig dannes frosne rør som kan drepe dyr som lever på havbunnen, ved å fryse dem i hjel.

Med intervallfotografering kan man se disse rørene sakte strekke seg helt ned til bunnen som hvite spøkelsesfingrer. Denne salte isstalaktitten (til høyre) ble filmet av de britiske kameramennene Doug Anderson og Hugh Miller mens den ble dannet i McMurdo-sundet i Antarktis i fjor.

Video: Istapp dannes under vann

Isstalaktittene dannes i polarvintre, når lufttemperaturen kan ligge langt under -18 °C, mens vannet er relativt varmt med ca. -2 °C. Det er denne forskjellen som er viktig.

Varmt havvann stiger opp mot havisen på overflaten, som er gjennomvevd av et nettverk av kanaler. Etter hvert som vannet avkjøles, vil høykonsentrert saltvann som er for salt til å fryse og bli en del av pakkisen, dreneres ut og synke ned i havet igjen. Mens det salte vannet trekker nedover, fryser det vannet som ligger rundt, i en søyle som vokser ca. 30 cm i timen.

Under de rette forholdene kan denne saltistappen nå helt ned til havbunnen. Der kryper den videre og samler seg i groper på bunnen. Selv om isstalaktitter er et farlig bekjentskap for mindre dyr på havbunnen, er de så skjøre at seler eller havstrømmer lett kan knekke dem.

Kanskje du er interessert i ...

Les også