En dingo følger luktesansen ved en sanddyne som konstant flytter seg med vinden.

Galleri: Fraser Island

Aboriginguden Beeral ønsket et paradis på Jorden. Derfor skapte han Fraser Island.

4. oktober 2010

Aboriginguden Beeral ønsket et paradis på Jorden. Derfor skapte han Fraser Island. Foto: Peter Essick

Arch Cliffs rustrøde farge skyldes jernoksid og er en av de mange fargenyanser som finnes i Fraser Islands mineralholdige sand. Sanddynene på øya kan bli opp­til 240 m høye. Trær og annen vegetasjon overlever bare takket være sopp som frigjør næringsstoffer fra sanden.

Lake McKenzie er en av drøyt 40 sjøer på Fraser Island. Om dagen tiltrekker den sukkerhvite stranden og det klare vannet i sjøen hundrevis av turister. Som kunstmalerne og dikterne, som har lovprist Fraser Islands overjordiske tiltrekningskraft, vender de også hjem med historier og minner om gripende skjønnhet.

Hardføre planter slår rot over høyvannslinjen på Fraser Island utenfor østkysten av Australia.

Regn og vind slår inn over Red Canyon, et eldgammelt kompleks av sanddyner på østsiden av øya.

Fraser Island er verdens største sandøy. Den ble formet i løpet av 750 000 år av tonnevis av sand som har blitt transportert opp langs østkysten av Australia via havstrømmer og vinder. Øya er oppkalt etter kaptein James Fraser, som med kona Eliza led skipbrudd ved øya ­ i 1836. Elizas beretninger derifra inneholder makabre historier om de ”barbariske” innfødtes mord og tortur på passasjerene, slik det er avbildet i denne bokillustrasjonen fra 1838.

Fraser Island er 120 km lang og 24 km bred.

Tuer av mose og pøler av mørkt, surt vann former et mønstret myrlandskap nær Moon Point.

Vann fra Fraser Islands indre gjør havet garvesyrefarget etter en sommerstorm.

Den truede frosken Litoria cooloolensis er en av de sjeldne "syrefroskene" – et navn de har fått fordi de lever i naturlig sure vannløp som finnes på Fraser Island.

Banksiaplanten er en av mange primitive planter på Fraser Island. Planten er oppkalt etter Joseph Banks, en britisk botaniker, som besøkte østkysten av Australia i 1770 med kaptein James Cook.

Malte totempæler vitner om den varige forbindelsen mellom Fraser Island og aboriginstammen Butchulla.

Berg er ytterst sjeldent på en sandøy. Dette vulkanske klippeberget i Champagne Pools på nordsiden av Fraser Island er millioner av år eldre en resten av øya.

Den kaffefargede Wathumba Creek renner ut i det turkise vannet i Platypus Bay.

Kanskje du er interessert i ...

Les også