Fargesprakende lysslør bølger over norske fjell 14. februar. Den kraftige nordlysaktiviteten overrasket mange fordi den ikke skyldtes bestemte utbrudd fra Solen.

Fotogalleri: Nye bilder av nordlys

Romforskere mener at lysfenomenene på himmelen den siste tiden ikke skyldes bestemte solutbrudd, men derimot vanlige, men ikke mindre merkverdige "revner" i Jordens magnetiske skjold.

6. mars 2012

Romforskere mener at lysfenomenene på himmelen den siste tiden ikke skyldes bestemte solutbrudd, men derimot vanlige, men ikke mindre merkverdige "revner" i Jordens magnetiske skjold.

Grønn "røyk" bølger over hus på Bjarkøy på et bilde av nordlyset tatt 14. februar. Nordlys oppstår når store mengder ladde partikler fra Solen treffer Jordens magnetfelt. Mesteparten av disse partiklene blir ført mot polene, der de kolliderer med atmosfæriske gasser som f.eks. nitrogen og oksygen.

Liggende på en snescooter nyter en tilskuer i Karasjok synet av nordlyset 20. februar. Spesielt kraftig nordlys forbindes ofte med solutbrudd eller CME-er (coronal mass ejections), som slynger enorme skyer av ladde partikler ut i rommet. Solsatellitter kan se når en CME har retning mot Jorden og kan ofte gi en eller to dagers forvarsel om solstormer i anmarsj. Nordlyset i midten av februar skyldtes imidlertid ikke noen CME.

Utsikten fra et sted i nærheten av Fairbanks i Alaska viser oppskytingen av den seneste nordlysraketten, som stiger flere hundre kilometer opp mot himmelen. Romforsker Marc Lessard (universitetet i New Hampshire, USA) sier at den geomagnetiske stormen i midten av februar, som var målet for oppskytingen, skyldtes en økning i den delen av solvinden som har kurs mot Jorden. Solvinden er den strømmen av ladde partikler som konstant utgår i alle retninger fra Solen.

De skarpe kantene på låven danner en kontrast til det myke skjæret fra nordlyset, som vises på et bilde tatt med lang lukkertid i Ersfjordbotn 12. februar. Nordlys ses oftest på breddegrader i nærheten av Nordpolen. Men under de rette forholdene kan svært kraftige CME-er utløse nordlys i områder nærmere ekvator, et fenomen som har forekommet de siste månedene, da Solen har nærmet seg sitt solmaksimum.

19. februar satte Shawn Malone fra Michigan i USA seg ned for å fange dette usedvanlige bildet av nordlys og sirkelformede stjernespor på himmelen. "Her skinner nordlyset over den frosne bredden av Lake Superior", skrev han i en e-post til National Geographic News om sin ca. 17 minutter lange eksponering. "Jeg satt bare i stolen under halvparten av eksponeringen, for jeg var nødt til å reise meg og bevege meg rundt for å holde varmen – derfor min gjennomsiktige fremtoning!"

Kanskje du er interessert i ...

Les også