En ildtornado i skorsteinen

En ildtornado virvler rundt en skorstein på taket av et ikke identifisert brennende hus.Ildtornadoer oppstår når kraftig varme og turbulens sammen danner luftvirvler. Virvlene kan snevre seg inn til en tornadoaktig struktur som suger til seg brennende materiale og gasser, forklarer Jason Forthofer, ingeniør ved de amerikanske skogbruksmyndighetenes brannlaboratorium i Montana. En ildtornade består av en kjerne – den delen som brenner – og en usynlig lomme med roterende luft som forsyner kjernen med nytt oksygen.

13. september 2010

En ildtornado virvler rundt en skorstein på taket av et ikke identifisert brennende hus.

Ildtornadoer oppstår når kraftig varme og turbulens sammen danner luftvirvler. Virvlene kan snevre seg inn til en tornadoaktig struktur som suger til seg brennende materiale og gasser, forklarer Jason Forthofer, ingeniør ved de amerikanske skogbruksmyndighetenes brannlaboratorium i Montana. En ildtornade består av en kjerne – den delen som brenner – og en usynlig lomme med roterende luft som forsyner kjernen med nytt oksygen.

Kjernen i en typisk ildtornado er 30–90 centimeter i diameter og 15–30 meter høy. De rette betingelsene kan gi meget store tornadoer – flere meter i diameter og over 300 meter høye, sier Jason Forthofer.

"Disse virkelig store ildtornadoene opptrer minst en gang i året et eller annet sted i USA," legger han til.

Kanskje du er interessert i ...

Les også