Tusenvis av døde fisker ved Golfkysten

Årlige fall i oksygennivået er den mest sannsynlige årsaken til en omfattende fiskedød i et våtmarksområde i Louisiana, men oljeutslippet i Mexicogolfen kan være en skjerpende omstendighet, sier eksperter.

21. september 2010 av Christine Dell'Amore, National Geographic News

Tusenvis av fisk med buken i været ble nylig oppdaget i Bayou Chaland, et område i Plaquemines Parish.

Massedøden har inntruffet på et tidspunkt av året da det vanligvis dannes en kjempemessig "død sone" med oksygenfattig vann utenfor Golfkysten, sier Prosanta Chakrabarty, som er marinbiolog ved Louisiana State University i Baton Rouge.

Utslipp fra jordbruksområder langs elven Mississippi inneholder næringsstoffer som fremmer veksten av oksygensultne alger som kan kvele annet liv i havet.

Oljeutslippet i Mexicogolfen har fått dødsonen til å vokse fordi bakterier som fortærer olje, har formert seg eksplosivt og forsynt seg av enda mer oksygen, uttaler Prosanta Chakrabarty i en e-post.

Våtmarksområdet der fiskedøden inntraff, blir isolert i perioder med lavvann, noe som kan ha sperret fiskene inne i et område med lavt oksygennivå," sier Olivia Watkins, talskvinne for dyrelivs- og fiskeridepartementet i delstaten Louisiana.

"Fiskedød er ikke noe uvanlig i dette området, og hvis det virkelig isoleres fra Mexicogolfen ved lavvann, ville fiskene under alle omstendigheter ha blitt kvalt, sier Prosanta Chakrabarty.

"Vi kjenner ikke den hele og fulle årsaken før vi har tatt flere prøver."

Men marintoksikologen Kevin Kleinow ved Louisiana State University uttaler at han ville blitt "svært overrasket hvis noen med sikkerhet var i stand til å fastslå dødsårsaken" for disse fiskene.

Det skyldes at obduksjoner av fisk sjelden gir klare svar, blant annet fordi fisk råtner så raskt at det er vanskelig å få tak i prøver som er tilstrekkelig ferske. I tillegg kan det forekomme mange årsaker til fiskedød som det er vanskelig å utelukke, sier han.

Og selv om det påvises forurensende stoffer i de døde fiskene, betyr ikke det nødvendigvis at kjemikaliene var giftige nok til å drepe dem, bemerker han.

Olje fra Mexicogolfen del av "angrep" på våtmarksområde

Bilder av de døde fiskene, tatt av P.J. Hahn, sjef for kystsonekontoret i Plaquemines Parish, viser et brunt stoff som flyter mellom de døde fiskene. P.J. Hahn uttaler til National Geographics News at stoffet sannsynligvis er olje.

Men hva angår oljeutslipp som årsak til fiskedøden, "foretrekker jeg fremdeles å se det i et bredere perspektiv," sier Kevin Kleinow ved Louisiana State University.

Det mest sannsynlige er at oljen i Mexicogolfen er én av mange syndere, som utslipp fra jordbruksvirksomhet og omlegging av elveløp, som til sammen fører til tap av våtmarksområder, svekker økosystemet og fører til enorm massedød.

"Disse sumpområdene blir angrepet. Hva vi har gjort ved vår innblanding i disse kystmiljøene – vi har endret dem i betydelig grad," sier han.

"Jo mer vi trenger oss inn i reservekapasiteten til disse systemene, desto mer sårbare blir de."

Kanskje du er interessert i ...

Les også