Søppel blir til gode skår

En gammel glassbit som er funnet på stranden og blitt slipt til av vann, sand og salt, er i ferd med å bli en sjeldenhet.

19. november 2009

Det blir stadig vanskeligere å finne fargerike skår av gamle flasker, som er slipt til av sand, vann og salt. Og det er plastens skyld. Mary Beth Beuke er president i den amerikanske Sea Glass-sammenslutningen og forklarer det med at det i dag blir brukt mindre glassemballasje og gjenbrukt mer. Så mye av det glasset som ble kastet i havene for flere tiår siden, har ”blitt så bitte lite at det nærmest ikke er verdt å samle opp”, sier hun. Da glasset opprinnelig ble kastet i havet fra skip eller skylt ut fra søppelplasser, var det helt uinteressant som samlerobjekt – ganske enkelt søppel.

Men mange år i havet kan gjøre en helt vanlig flaske til et veldig godt skår. Både bølgenes gang, kystterrenget og surhetsgraden i vannet er med på å skape de karakteristiske myke formene på glasskårene. Mary Beth Beuke samler glasskår fra hav over hele verden, og hun anbefaler andre glassamlere å se etter skår ved høyvann og etter en storm. ”Og la de klare, skarpe bitene ligge,” sier hun. ”De er ikke fullt formet ennå.”

Kanskje du er interessert i ...

Les også