Plast gjør sjøfugler til levende søppelbøtter

Plastavfall finnes i magen til 90 prosent av verdens sjøfugler. Og det blir verre i takt med vår økte plastproduksjon – og forurensning av havet.

28. september 2015 av Laura Parker

Nye undersøkelser viser at hver eneste sjøfugl i 2050 vil spise plastavfall.

Den australske forskeren Chris Wilcox er sjokkert over tallene som han og kollegaer fant frem til. Ifølge gruppen er det en direkte forbindelse mellom den økte plastproduksjonen og mengden av avfall i fuglemagene.

Den globale plastproduksjonen fordobles hvert 11. år. Mellom 1960 og 1980 økte forstoppelse hos sjøfugler på grunn av plast fra 5 til 80 prosent. I dag er det 90 prosent, og i 2050 vil stort sett alle sjøfugler baske rundt som levende søppelbøtter.

Verst ser det ut for sjøfugl i de sørlige delene av Atlanterhavet, Stillehavet og Indiahavet, der plastavfallet flyter i enorme mengder.

Plast kan utrydde sjøfuglene

Spesielt albatrosser er utsatt, da de fisker ved å skumme havflaten med nebbet. Slik fanger de også plastavfall. Både egentlige stormfugler og stormfugler generelt i de sørlige delene av verdenshavene har også vist seg å sluke plast i stor stil.

Mageinnholdet hos de uheldige fuglene avslører plast i form av poser, skrulokk, syntetiske tøyfiber og bitte små ubestemmelige biter.

Skarpkantede plastdeler utgjør en spesiell fare, da de lett kan stikke hull på fuglenes indre organer. Enkelte fugler spiser til og med så mye plast at det ikke er plass til mat i magen.

Nye data viser en global nedgang i antall sjøfugler på 67 prosent fra 1950 til 2010.

”Kort fortalt er sjøfuglene i ferd med å dø ut. Kanskje ikke i morgen, men bestandene er i fritt fall. Og plast er én av årsakene”, sier Chris Wilcox.

Kanskje du er interessert i ...

Les også