Korallrev stortrives med pirater

Korallrev er nok de eneste som er fonøyd med somaliske pirater. Revene har dratt fordel av ustabiliteten i regionen siden borgerkrig og piratvirksomhet har lagt en demper på utnyttelsen av havets ressurser.

12. mai 2016

Våre dagers pirater er fryktet for sin rovdrift på ressurser, men i Somaliland – en utbryternasjon fra Somalia – bidrar piratvirksomheten til vern av de frodige korallrevene i området.

Borgerkrig og piratvirksomhet gir korallrev bedre vilkår

National Geographics havforskere har tatt DNA-prøver fra fisk ved det kystnære korallrevet nær Berbera, og foreløpige resultater viser at korallene trives og er vertskap for en enestående rik blanding av naturlig hjemmehørende arter i Rødehavet og Adenbukta og mer vanlig utbredte arter.

Revene har dratt fordel av ustabiliteten i regionen, idet borgerkrig og piratvirksomhet har lagt en demper på utnyttelsen av havets ressurser.

LES MER - Forskerne advarer: Great Barrier Reef på vei mot total ødeleggelse

Somaliske pirater, som særlig opererer fra regionen Puntland i Nordøst-Somalia, er ikke bare et problem for tankskipene på de strategiske skipsrutene i Adenbukta, de har også en avskrekkende effekt på potensielt ulovlig fiske fra utenlandske fartøy.

Sikkerhetsfolk beskytter Somalilands visepresident under en fiskefestival i byen Berbera. Foto: Tane Sinclair-Taylor

Organisasjoners støtte til fiske truer korallrevet

Den lille mengden fisk de spiser, er særlig dyphavsarter. Noen organisasjoner vil fremme mer fisk på de lokale middagsbordene.

Støtte til fiskeri kunne styrke lokal økonomi, men hvis det ikke fiskes bærekraftig, kan det føre til rovdrift. Og hvis regionen ble tryggere, kunne turismen også bli en ny inntektskilde og gi hele verden tilgang til Somalilands undersjøiske rikdommer.

Kanskje du er interessert i ...

Les også