Korallene på Great Barrier Reef dør av heteslag

Australske myndigheter har slått katastrofealarm for Great Barrier Reef hvor klimaforandringer mest sannsynlig er skyld i massedød blant korallene.

29. mars 2016 av Brian Clark Howard

Stigende havtemperaturer truer med å utslette halparten av korallerne på Great Barrier Reef utenfor det nordøstlige Australia.

Det er budskapet i de dystre nyhetene fra Down Under - hvor en uvanlig varm sommer, i kombinasjon med unormalt svak vind og strøm har ført til økt surhetsgrad i havet. Resultatet er såkalt bleking. Fatalt for koraller.

En dykkende forsker undersøker friske koraller ved Great Barrier Reef. Foto: David Doubilet, National Geographic

Den nordlige delen av revet er spesielt utsatt. Her utsettes organismene for et tidligere usett varmestress. Russell Reichelt, lederen av Great Barrier Reef Marine Park Authority, forklarer:

"Bleking oppstår når havtemperaturen i en lengere periode er så høy at korallene frastøter de små og livsviktige algene kalt zooxanthellae, hvis hovedfunksjon er å kanalisere næring til verten".

Korallene kan overleve hvis varmepåvirkninger minskes. Hvis ikke, så dør de.

12 % av jordens korallrev har det seneste året opplevd bleking, og forskerne frykter at mer enn fem prosent kan forsvinne for evig.

Se: Lær mer om Great Barrier Reef fra National Geographic's Sylvia Earle.

Ved å innføre nye tiltak ønsker den australske regjeringen å øke overvåkingen av det mer enn 2000 killometer lange revet.

I øyeblikket virker det heldigvis som om størsteparten av revet har det godt, ikke minst på grunn av at de seneste månedenes regn og skydekke har kjølt ned havet i området.

Det er imidlertid fortsatt grunn til bekymring. Fortsetter nivået av CO2 fra fossile brensler i atmosfæren å øke kommer dette til å øke surhedsgraden i havene, i takt med at gassene opptakes av vannet. Noe som igjen hemmer korallenes evne til å bygging skjellet.

Revene trues også av utslipp fra landbruk og industri, i tillegg til at overfiskeri skaper ubalanse i korallenes miljø.

Kanskje du er interessert i ...

Les også