Hva er den enorme søppeløya i Stillehavet?

Mange har hørt om at det ligger en enorm øy av søppel i Stillehavet, men hvordan har den egentlig oppstått?

21. oktober 2011

De sirkulære havstrømmene i Stillehavet får avfall til å samle seg i bestemte områder til en gigantisk flytende ”suppe”. Avfallssuppen består av en høy konsentrasjon særlig av plast, som ikke tas opp i naturen.

Det største av disse områdene ligger i Nord-Stillehavet og kalles The Great Pacific Garbage Patch. En undersøkelse derifra i 2001 fant over 330 000 plastbiter pr. kvadratkilometer. Den høye konsentrasjonen er til fare for dyrelivet i havet, som enten sluker det eller blir filtret inn i det.

Prosjektet SEAPLEX under Scripps Institution of Oceanography anslår at fiskene i området sluker over 10 000 tonn plastavfall i året. Ifølge NOAA er det vanskelig å fastslå hvor stort området er, delvis fordi suppen av små plastpartikler fra poser, flasker, emballasje m.m. ikke umiddelbart kan observeres fra skip eller med satellitt, og delvis fordi avfallssuppen konstant roterer og flytter seg.

The Great Pacific Garbage Patch ble først beskrevet i 1997 av den californiske seileren og miljøaktivisten Charles Moore, da han seilte gjennom suppen på vei fra Hawaii.

Søppeløy i Atlanterhavet

Det er oppdaget en lignende søppeløy i Atlanterhavet. Les mer.

Spør oss:

Har du et spørsmål til NGs eksperter? Send en e-post til: [email protected]. Bare spørsmål som trykkes i bladet, blir besvart og premieres med et flott verdenskart.

Kanskje du er interessert i ...

Les også