En hunnkolibri av arten blåsmykkebriljant får inn et velrettet støt på en hanne på dette bildet av den ungarske fotografen Csaba Tökölyi. Blåsmykkebriljanten er utbredt i fjellrike områder sør i Mellom-Amerika og nordvest i Sør-Amerika.

Galleri: Årets miljøbilder 2011

Se vinnerbilder av hvaler, pingviner, brann og kolibrier i slåsskamp fra dette årets konkurranse om Årets miljøfotografier.

28. oktober 2011

Se vinnerbilder av hvaler, pingviner, brann og kolibrier i slåsskamp fra dette årets konkurranse om Årets miljøfotografier.

En isfugl foretar et karakteristisk dykk med hodet først for å fange seg et måltid på dette bildet, som er tatt i fiskeøyeperspektiv av fotograf Joe Petersburger fra Ungarn.

En kystvei har gitt etter for erosjon på Holderness-kysten i Yorkshire i England. Området er utsatt for den verste kysterosjonen i Europa, fremgår det av en uttalelse fra fotografen, Neil A. White fra London. Flere landsbyer er konstant truet fordi kysten smuldrer bort med rundt to meter i året, sier han. Mange av de landsbyene som har rast i havet, stammer helt tilbake fra romertiden.

En flokk afrikanske villhunder angriper et vortesvin på dette bildet tatt av den amerikanske fotografen Suzie Eszterhas, som fanget motivet i den nordlige delen av Botswana. De truede villhundene, som også kalles hyenehunder, streifer rundt på de åpne afrikanske slettene og de tynt bevokste skogområdene sør for Sahara.

To barn trøster hverandre på en søppelfylling i Katmandu i Nepal. Bildet deltok i kategorien "Livskvalitet" og vant førstepremien i konkurransen om Årets miljøfotografier 2011. Vinnerne ble kåret i forrige uke. Barna bor sammen med bestemoren sin og leter gjennom søppelfyllingen etter ting de kan selge. Pengene bruker de til mat, opplyser fotografen. "De hadde ikke funnet noe på flere dager", sier han i en uttalelse. Foto: Chan Kwok Hung.

Et lyn lyser opp nattehimmelen over Kaieteur-fossen på den britiske fotografen James Broscombes vinnerbilde i kategorien "Naturens verden". Den spektakulære fossen ligger i nasjonalparken Kaieteur i Guyana og er fem ganger høyere enn Niagara-fossen.

En flokk pelikaner gaper opp på dette bildet av den ungarske naturfotografen Bence Máté. Pelikaner svømmer i grupper når de fisker, og bruker strupesekken til å fange måltidet. Det finnes rundt åtte pelikanarter, og alle har denne karakteristiske sekken.

På et bilde tatt av den sørafrikanske fotografen Shem Compion klumper brillepingvinene seg sammen på en klippe i Betty's Bay i Sør-Afrika, mens brannen herjer i Hottentots Holland-fjellene. I 2010 ble brillepingvinen satt på IUCNs "rødliste" over truede arter. "Brillepingviner har nærmet seg utryddelse etter at man begynte med yrkesfiske rundt Kapp det gode håp. De siste fire årene har bestanden gått kraftig ned", sier den sørafrikanske ideelle organisasjonen BirdLife South Africa.

Kjølvannet fra en båt skjærer gjennom en ellers rolig vannflate på dette luftfotografiet av fotograf Bjørn Leirvik fra Norge.

Fiskene flykter fra det åpne gapet til en brydehval. Opptrinnet overrasket den amerikanske fotografen Doug Perrine, som var opptatt av å fotografere stripete sverdfisk som ble lokket nærmere av sardinåte. I en beskrivelse av bildet sier Doug Perrine at han tok bildet mens han selv måtte komme seg unna hvalen. Brydehvaler, som er slanke og glatte, bruker barder til å filtrere vannet for mat mens de glir gjennom havet.

Kanskje du er interessert i ...

Les også