Fremtidens hus og biler blir blå

En ny blåfarge kan skape et bedre miljø. Forskere har oppdaget et nytt blått pigment som effektivt reflekterer varme, noe som gjør det perfekt til å male hus og biler med.

7. februar 2013

Blått er godt.?

Forskere ved Oregon State University i USA var begeistret da de i 2009 fant frem til formelen for et nytt blått pigment; den første uorganiske blåfargen som er fremstilt på over 200 år.

Det var en bonus da de oppdaget at denne kjemiske forbindelsen også var utrolig god til å reflektere varme, for det gjør den perfekt til å male taket på lavenergihus og fremtidens biler med.

Pigmentet produseres ved 1290 °C og er svært stabilt. Oppskriften er ikke særlig komplisert heller: en blanding av yttrium, mangan og indiumoksid. Og den falmer ikke over tid slik farger som fremstilles lett fra organiske forbindelser, gjør det.

Byggefirmaene og bilprodusentene står nå i kø for å få tak i forskjellige nyanser av pigmentet, for de øyner en mulighet for lavere energikostnader. Hvitt reflekterer fremdeles solstrålene mest effektivt, men er mindre bestandig. "Og blått er penere", sier Mas Subramanian, som er en av forskerne bak oppdagelsen.

Kanskje du er interessert i ...

Les også