“Boringen har vært et mareritt”

Macondo-boringen var forfulgt av uhell fra begynnelsen av. Etter bare en måned ble den første boreriggen satt ut av spill av orkanen Ida. Deepwater Horizon kom på banen i februar 2010 og fikk problemer nesten med en gang. I begynnelsen av mars satte borerøret seg fast i borehullet. Det samme gjorde et verktøy som ble sendt ned for å finne det leddet som hadde satt seg fast. Borefolkene måtte derfor bore utenom.

25. oktober 2010

Macondo-boringen var forfulgt av uhell fra begynnelsen av. Etter bare en måned ble den første boreriggen satt ut av spill av orkanen Ida.

Deepwater Horizon kom på banen i februar 2010 og fikk problemer nesten med en gang. I begynnelsen av mars satte borerøret seg fast i borehullet. Det samme gjorde et verktøy som ble sendt ned for å finne det leddet som hadde satt seg fast. Borefolkene måtte derfor bore utenom.

I en e-post fra BP, som senere ble offentliggjort av Kongressen i USA, stod det at borefolkene hadde problemer med å ”kontrollere boringen”. En uke før eksplosjonen skrev en boreingeniør i BP: ”Boringen har vært et mareritt.”

BP tok sjanser på grunn av kostbare forsinkelser

Den 20. april var Deepwater Horizon seks uker etter tidsskjemaet, og forsinkelsen kostet BP godt over 3 millioner kr om dagen. BP hadde valgt å bore på raskest mulige måte med en brønnkonstruksjon som er kjent som en såkalt ”lang streng”. En lang streng har som regel to barrierer mellom oljen og utblåsningsventilen på havbunnen: en sementpropp i bunnen av brønnen og en metallforsegling som er plassert ved selve brønnhodet. Metallforseglingen var ikke installert da Macondo eksploderte.

I tillegg hevder eksperter at BP brukte minste motstands vei når det gjaldt sementering av brønnen. Det var muligens helt lovlig og sparte BP for både tid og penger, men økte samtidig risikoen for en ukontrollert utblåsning. Man har mistanke om at en stor gassboble på en eller annen måte sivet inn gjennom brønnveggen den 20. april om kvelden, og skjøt direkte opp.

Utblåsningsventilen skulle ha stoppet utbruddet ved havbunnen. De tunge hydrauliske stemplene skulle ha klemt borerøret sammen som et sugerør, blokkert for den oppstigende massen og beskyttet riggen på havflaten. Men sikkerhetsanordningen hadde selv hatt lekkasjer og problemer med vedlikeholdet. Da en søyle av boremudder skjøt opp i riggen, mislyktes alle forsøk på å aktivere utblåsningsventilen.

Kanskje du er interessert i ...

Les også