Slik kan DU bidra til et bedre klima

KLIMAENDRINGER: Kan én person av klodens sju milliarder mennesker gjøre noe som monner? Selvfølgelig! Les om hva du kan gjøre for å forbedre jordklodens skrantende klima.

25. november 2015

Kom klimaendringene til livs

Den indiske politikeren og åndelige lederen Mahatma Gandhi har kanskje sagt det best: "Vær selv den forandringen du ønsker å se i verden." Disse ordene er det verdt å huske på når samtalen dreier seg om klimaendringene som truer med å ødelegge jordkloden.

Når det kommer til stykket, er klimaendringene et resultat av personlig forbruk. Forskere mener at vi kan begrense problemet merkbart hvis hver av oss reduserte energiforbruket til 17 000 kWh pr. person i året.

I Vesten bruker vi opptil fire ganger så mye. I Bangladesh bruker de under 2600. Utfordringen blir å endre livsstil og finne løsninger som kan få ned energiforbruket i den vestlige verden.

Her er et par gode råd om hvordan du kan bidra til et bedre klima i hverdagen:

FLYTT TIL NOE MINDRE

Den gjennomsnittlige boligen i Norge er på 141,6 kvadratmeter. I EU er den 102,3 kvadratmeter og i USA hele 247 kvadratmeter. Men i en varmere verden kan det være smart å tenke smått.

Jay Shafer (til venstre ovenfor) fra California bor på bare 8,9 kvadratmeter og har hjulpet flere andre med å bygge små hjem. I USA har trenden også nådd storbyene: Entreprenører i New York og San Francisco har nå kommet opp med konseptet mikroleiligheter.

Et begrenset boligareal betyr ikke et begrenset liv. Det kan tvert imot ha både psykologiske og økonomiske fordeler. Hvis man tar tak i problemet, vil man i tillegg til lavere forbruksutgifter og mindre rengjøring få mer tid til et sosialt liv utenfor hjemmet.

LA BILEN STÅ

Gange og sykling er uten sammenligning de mest miljøvennlige transportformene – da har man ikke noe utslipp av drivhusgasser, bortsett fra de som ble produsert da sykkelen og den maten man spiser, ble produsert. Deretter blir det langt mer komplisert.

Busser bruker mer energi pr. passasjerkilometer enn personbiler, og hvis du skal langt, er det faktisk mer miljøvennlig å bruke passasjerfly eller – hvis man er svært miljøbevisst – å ta toget. Regnestykkene vil endre seg når bilflåten går over fra fossile drivstoff til å gå på elektrisitet.

”Når vi kommer til 2035, vil det bli solgt svært få konvensjonelle bensin- eller dieselbiler”, sier Dan Sperling, som er leder for University of Californias institutt for transportstudier. Den globale tendensen til å søke mot byene gjør at infrastrukturplanleggingen blir lettere og øker sannsynligheten for at flere vil gå, sykle eller ta toget.

KUTT UT KJØTT EN GANG I UKEN

Hvis hele kloden helt sluttet å spise kjøtt, ville reduksjonen av karbondioksidutslippet nesten tilsvare USAs samlede utslipp.

En mindre innsats er også til hjelp. Hvis du bare innfører én kjøttfri dag i uken, bidrar du allerede. Da forpester du klimaet med 44 kilo mindre utslipp av karbondioksid i året.

TENK GRØNT HJEMME

Pave Frans har oppfordret til at vi kutter ut "bruk-og-kast-kulturen" ved å gjenbruke, forbruke mindre og begrense ressurser fra ikke-bærekraftig energi. Så la oss gjøre som paven sier og tenke grønnere i hverdagen.

En måte du kan gjøre dette på, er ved å la bilen stå når du skal på jobb. Hvis du gjør det bare to ganger i uken, sparer du miljøet for 1,8 tonn utslipp av drivhusgasser i året.

Og hvis vi skal være praktiske på mikronivå: Bruk matavfallet til kompost. Det sparer miljøet for avfall og gir næringsrik jord til hagen. Og vask familiens tøy i kaldt vann. Det reduserer familiens karbondioksidutslipp med 725 kilo hvert år.

Kanskje du er interessert i ...

Les også