Polarvirvel på tur gir ekstra kald og lang vinter

En stor luftvirvel over Arktis er i ferd med å bevege seg lenger over mot oss i Europa. Det kan gi en eksepsjonelt kald vinter til langt ut i mars.

8. desember 2016 av Karine Kirkebæk / Illustrert Vitenskap

Høyt over Arktis virvler det rundt enorme mengder med kald luft.

En polarvirvel er et lavtrykksområde som dreier mot klokken ved Nordpolen – også kalt en syklon. Virvlene har stor innflytelse på temperaturen i våre områder.

Over Arktis finnes det to polarvirvler. Den ene befinner seg i troposfæren 5500–9100 meter over Jordens overflate, mens den andre holder til i stratosfæren ca. 19 800 meter over overflaten.

Virvel beveger seg mot Europa

En ny undersøkelse publisert i Nature viser på bakgrunn av satellittdata fra de siste 30 årene at den øverste av de to polarvirvler har en tendens til å bevege seg mot Europa i februar.

Flyttingen er ifølge forskerne tett forbundet med at det fortsatt er mindre havis i Arktis – særlig i Barents- og Karahavet, som er en del av Ishavet.

Samtidig med flyttingen har virvelen også blitt svakere. Det betyr at virvelen ikke holder like godt på kulden, og at de kalde temperaturene sprer seg fra polarsirkelen til andre områder.

Virvel gjør vinteren lang

Konsekvensen er noe vi kan merke i Nord-Europa: Vinteren vil i år bli både lengre og kaldere enn normalt. Sannsynligvis kommer den kalde årstiden til å strekke seg helt til slutten av mars ifølge forskerne.

Flere forskere har sett et mønster i at klimaet har blitt varmere i Arktis og kaldere på det eurasiske kontinentet.

Og flere undersøkelser vil kunne svare på om polarvirvelens skiftende posisjon er grunnen til den store asymmetrien i temperaturene.

Kanskje du er interessert i ...

Les også