Nytt blad: Overlevelsesguide til klimaendringene

Kan vi i det hele tatt bremse klimaendringene? Og hvis ikke, hvordan kan vi leve med dem? National Geographic har dedikert hele blad nr. 11/2015 til å gjøre deg klar for en varmere verden.

17. november 2015

KLIMAENDRINGER: Kan vi takle dem?

Det er ingen tvil: Klimaendringene er en realitet. Verden har blitt varmere. Spørsmålet er om vi kan gjøre noe med dem, eller hvordan vi kan leve med dem. I National Geographic nr. 11/2015 guider vi deg gjennom jungelen av informasjon på området.

Tyskland setter seil mot grønn kurs

Når man sier CO2 og klimaendringer må man også si fossile brennstoff, for det er bruken av disse som er den største kilden til CO2-utslipp og dermed oppvarmingen av planeten vår. Men kan vi bli kvitt de fossile brennstoffene?

Ja, mener Tyskland. Landet har forpliktet seg til en ambisiøs energirevolusjon som på på sikt skal føre til at man legger ned kullkraftverkene og går over til fornybar energi. Tyskland har som mål å redusere CO2-utslippene i landet med 80 % i forhold til 1990 innen 2050.

Les artikkelen, og finn ut mer om hvilken enorm omstilling som miljøfrontløperen Tyskland har satt i gang.

Solenergi revolusjonerer utviklingslandene

Solenergi er i gang med å løfte livskvaliteten og inntjeningsmulighetene for befolkningen i u-landene.

621 millioner mennesker i Afrika sør for Sahara har ikke tilgang til elektrisitet, og i den indiske delstaten Uttar Pradesh har bare 37 % av de 200 millioner innbyggerne elektrisitet som primær lyskilde. Så langt har de klart seg med petroleum, som skader lungene, og batterier, som ofte lekker etsende syre.

Men ny teknologi har gjort solceller så billige at de nå i stor stil gir lys til millioner av mennesker i u-landene. Og de hjelper også på helsesituasjonen og bedrer i miljøet. Les hele artiklen i bladet.

KLIMAENDRINGER: Kan vi leve med dem?

I andre del av National Geographic nr. 11/2015 ser vi nærmere på konsekvensene av den globale oppvarmingen, og hvordan vi best tilpasser oss.

Isen smelter under Grønlands fangstfolk

Da den 64 år gamle grønlandske fangstmannen Albert Lukassen var ung, kunne han bruke hundesleden på jakt på den frosne Uummannaq-fjorden fra desember eller januar og langt ut i juni. Nå fryser isen først i februar og begynner å tine allerede i april.

Det betyr at fangstsesongen har skrumpet markant i et land der det å overleve i de avsides bygdene avhenger av kjøtt fra vilt. En mange hundre år gammel fangstkultur kan være på vei ut.

Kjøp National Geographic, og bli med på besøk til de grønlandske fangstfolkene, som forteller om hvordan vilkårene for næringen deres forandrer seg, og hvordan de ser på framtiden.

Hvilke arter vil trives, og hvilke vil dø ut?

Dyrene har nytt godt av et relativt stabilt klima de siste 10 000 årene, men verden oppvarmes med rekordfart, og nå er de voldsomt utfordret.

Et av de store spørsmålene i klimadebatten er hvilke dyrearter kan tilpasse seg oppvarmingen. Svaret er at det kan de som har lett for å tilpasse seg raske forandringer, og som tåler en rekke forskjellige typer klima. Og det gjelder også de artene som har stor genetisk variasjon og som formerer seg raskt. Typisk aggressive og invasive arter.

Les hele artikkelen, og se hvilke arter vi kan regne med å se mer av i framtiden, og hvilke som kanskje bukker under.

Kiribati: en øystat som forsvinner

Debatten om stigende hav og øyer som er i ferd med å drukne, har gjort øystaten Kiribati i Stillehavet kjent over hele verden. Fotografer og journalister fra nær og fjern reiser dit for å rapportere fra ”klimakrisens frontlinje”.

I dag snakkes det mye om utvandring. Skal befolkningene bli værende? Skal de reise? Blir de tvunget til å flytte? Hvis ja, hvor skal de dra? Andre land står ikke i kø for å ønske klimaflyktninger velkommen.

Les den gripende fortellingen om et folk som ikke vil se seg selv som ofre, og som på tross av motgang beskrives som evig optimistiske ”prinser av latter og vennskap, poesi og kjærlighet” i National Geographic nr. 11/2015.

Få et abonnement og spar penger

Hvis du vil ha enda mer National Geographic, kan du spare penger ved å benytte deg av et av våre supertilbud på et abonnement. Få f.eks. 3 nummer av magasinet + et tøft actionkamera for bare kr 149,50.

Abonnement + actionkamera >>

Kanskje du er interessert i ...

Les også