Landets storbyer utsatt for oversvømmelse

Over en tredel av verdens befolkning bor innenfor en stripe på 100 km fra kysten. Når havet gjennom de kommende årene stiger, antar klima­endringseksperter at mange av verdens største byer vil bli stadig mer utsatt for oversvømmelser. Ifølge en undersøkelse nylig av 136 havne­byer ligger de med den største og mest utsatte befolkningen i utviklingslandene, særlig i Asia.

26. mai 2011

Over en tredel av verdens befolkning bor innenfor en stripe på 100 km fra kysten. Når havet gjennom de kommende årene stiger, antar klimaendringseksperter at mange av verdens største byer vil bli stadig mer utsatt for oversvømmelser. Ifølge en undersøkelse nylig av 136 havnebyer ligger de med den største og mest utsatte befolkningen i utviklingslandene, særlig i Asia.

De to storbyene som innen 2070 vil oppleve den største forholdsmessige økningen i antall innbyggere utsatt for klimatiske ekstreme situasjoner ligger begge i Bangladesh: Dhaka og Chittagong med Khulna like bak. Selv om enkelte områder i deltaregionen takket være elveavleiringer som hever kystområdet, vil holde tritt med den økende vannstanden, er det andre som høyst sannsynlig vil bli oversvømt.

Men bangladesherne trenger ikke vente flere tiår på å få en forsmak på en framtid med økende vannstand. Fra sin framskutte stilling i Bengalbukta har de allerede fått føle hvordan det er å bo i en overbefolket, klimaforandret del av verden. De har sett havene stige, sett saltvannet forurense grunnvannsanleggene på kysten, sett oversvømmelser fra elvene øke i hyppighet og sykloner dundre mot kysten med stadig økende intensitet – forandringer som alle er forbundet med forandringene i det globale klimaet.

Den 25. mai 2009 fikk folk i Munshiganj, en by med 35 000 innbyggere beliggende på sørvestkysten, et glimt av hva som var i vente, for denne dagen steg havet én meter. Syklonen Aila lå på lur et stykke fra land, og vindkastene på 110 km/t sendte en flodbølge inn mot kysten, der innbyggerne intetanende jobbet som vanlig med å passe rismarkene og reparere fiskegarnene.

Like etter kl. ti la den 40 år gamle fiskeren Nasir Uddin merke til at vannstanden i den elven i byen som påvirkes mest av tidevannet, steg ”mye raskere enn normalt” mot høyvann. Han rakk så vidt å kikke seg tilbake og se en vegg av brunt vann som begynte å velte oppover den ene av de to meter høye jorddikene som beskytter byen – den siste forsvarslinjen mot havet.

Noen sekunder senere skylte vannet gjennom huset hans og sugde med seg alt som fantes av løsøre inkludert de leirklinte veggene. De tre små døtrene hans hoppet opp på kjøkkenbordet og skrek da det kalde saltvannet bruste rundt anklene og litt etter nådde dem til knærne. ”Jeg var sikker på at vi kom til å dø”, forteller han meg. ”Men Allah hadde andre planer.”

Som ved et mirakel kom det en tom fiskerbåt drivende forbi: Nasir Uddin fikk tak i den og løftet døtrene om bord. Noen minutter senere kantret båten, men familien greide å klamre seg fast selv om bølgene kastet den rundt. Endelig trakk vannmassene seg tilbake og etterlot seg hundrevis av omkomne og mange tusen hjemløse langs den sørvestre kysten. Nasir Uddin og de fleste av naboene hans i Munshiganj valgte å bli værende for å bygge opp igjen hjemmene sine, men flere tusen andre reiste av gårde for å begynne forfra i byer som Khulna og Dhaka lenger inne i landet.

Kanskje du er interessert i ...

Les også