Forskerne advarer: Great Barrier Reef på vei mot total ødeleggelse

Nytt kart avslører hvordan høyere vanntemperaturer truer livet i verdens største rev. Eksperter frykter nærmest total massedød i 93 % av de undersøkte områdene.

26. april 2016 av Michael Greshko

Australias beredskap for korallbleking (National Coral Bleaching Taskforce) har nettopp offentliggjort data som viser utbredelsen og den livstruende virkeligheten som det 2300 kilometer lange revet ved nordøstkysten kjemper imot.

Se infografikk av katastrofen her:

Årsaken er bleking av korallene som oppstår ved unormalt høye havtemperaturer, som igjen skyldes værfenomenet El Nino og andre etter hvert alminnelig kjente klimaendringer. Som f.eks. utslippene av overdrevet mye CO2.

Alger er korallenes beste venn og næringskilde, men når temperaturen stiger for mye, blir de giftige for verten, som blekner og mister livskraften. Korallene lider sultedøden og ender som et forvitret skjelett på havbunnen.

Great Barrier Reef består av 2900 mindre rev. Det finnes over 1500 arter av fisk, havskilpadder, hvaler og delfiner, samtidig som det gir grunnlag for 70 000 jobber i turistnæringen.

"Dypt deprimerende"

Slik beskriver Mark Eakin fra USAs institutt for overvåkning av hav & atmosfære, NOAA, situasjonen. Hvis utviklingen fortsetter, risikerer 93 % av korallene å dø ut, anslår ekspertene.

Men ikke bare korallene på Great Barrier Reef stønner i varmen. Siden midten av 2014 har bleking av rev vært et problem flere steder i Stillehavet, helt fra Samoa og Kiribati til Fransk Polynesia.

Årsakene til den vidstrakte blekingen skyldes ikke bare naturen selv. Så hvis vi holder løftet fra FNs Paris-avtale om maks 1,5 graders temperaturstigning - ved å redusere CO2-utslippene våre - får revene muligens en hjelpende hånd.

Nyoppdaget korallrev forbløffer forskerne

Midt i panikken over Great Barrier Reef, har oseanografer nettopp funnet et hittil ukjent 900 kilometer langt korallrev i Atlanteren utenfor Amazonas.

Overraskende ikke minst fordi store elvemunninger som f.eks. munningen til Amazonas oftest skaper "hull" i korallrev. Men også på grunn av de ekstremt gjørmete sedimentene i elven, som kan skylles flere hundre kilometer ut i havet. Der klart vann og dypt sollys normalt gir de beste livsbetingelsene for koraller.

Fram til nå har marinbiologer sett over 70 fiskearter og nesten like mange svamparter, i tillegg til hummer og sjøstjerner på det 30–120 meter dype og 9300 kvadratkilometer store revet aom strekker seg fra Fransk Guyana ned til Maranhao i Brasil.

Gleden over det nye revet er kanskje kortvarig, for en massiv armada av oljeboringsplattformer slår angivelig snart røtter i havet der Amazonas munner ut.

Kanskje du er interessert i ...

Les også